Rektor om SRP-ræs: Mål dig aldrig med dine kammerater

December er en vigtig måned for landsdelens 3.g. gymnasieelever. Det er nemlig her, de laver den afgørende SRP-opgave, men man må aldrig lade sig presse af sine kammerater, lyder det fra en rektor.

Gymnasieelever
Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Den årlige SRP-opgave er over landsdelens gymnasieelever, og det betyder, at 3.g elever lige nu sidder og sveder over den vigtigste opgave i deres gymnasietid. Det kan nemlig være den, der kommer til at afgøre, om man kommer ind på sin drømmeuddannelse efter gymnasietiden.

- Man bliver stillet en opgave, hvor man bliver sluppet fri. Opgaven er med til at pege frem på det, der sker efter gymnasiet, så jeg mener faktisk, det er noget af det mere meningsfyldte, fortæller Mads Fjendsbo, der er rektor på Viborg Gymnasium.

SRP-opgave er en længere opgave, som alle gymnasieelever skal igennem. Eleverne får 14 dage til at skrive en opgave, der kombinerer to fag, som eleven selv vælger.

Karakteren for opgaven tæller dobbelt på eksamensbeviset, og derfor kan der være stor forskel på, om karakteren siger 12 eller 02.

- Man har kørt sig selv op, så det er svært at beslutte sig for, hvor man lige skal starte, fortæller Natalie Hvid Nielsen, der er elev på Viborg Gymnasium, og dermed er en af dem, som i dag fik udleveret sin SRP-opgave. 

Det er derfor også vigtigt, at man som pårørende hjælper med at spørge ind uden at overtage opgaven fra eleverne. Det mener rektor Mads Fjendsbo, men han peger også på en ting, som eleverne kan gøre for at hjælpe sig selv med at modstå presset.

- Vi vil jo alle gerne gøre vores bedste, men man skal aldrig måle sig med ens kammerater. Hvis en kammerat har skrevet fem sider på en dag, så må man ikke gå i panik over, at man ikke har gjort det samme. Vi har alle forskellige tilgange til, hvordan vi arbejder bedst, fortæller Mads Fjendsbo, der er rektor på Viborg Gymnasium.

Opgaven skal senest afleveres den. 20 december.