Afslag til furboere: Må ikke opsætte nyt gelænder på Bette Jenses Hyw

Der bliver nu føjet endnu et kapitel til historien om et omstridt gelænder på gravhøjen Bette Jenses Hyw på Limfjordsøen Fur.

Lige nu er der intet gelænder på højen, og det kommer der heller ikke. Slots- og Kulturstyrelsen har afvist at behandle dispensationsansøgningen fra furboerne.
Lige nu er der intet gelænder på højen, og det kommer der heller ikke. Slots- og Kulturstyrelsen har afvist at behandle dispensationsansøgningen fra furboerne.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Skive Kommune og Fur Ø-forening har fået afslag på ansøgningen om at opsætte et nyt gelænder på højen. Det var planen, at gelænderet skulle bestå af fire stolper, der skulle være forbundet med reb, men Slots- og Kulturstyrelsen sagt nej til at behandle ansøgningen. 

- Jeg kommer aldrig til at forstå det. Alle borgerne ryster på hovedet af det, og tænker, hvad det er for et land, vi lever i. Naturen er mere til for sig selv, det er min opfattelse. Det er simpelthen ærgerligt, og der er nogle regler, der nok burde laves om, siger Jens Peder Hedevang (V), der formand for Skive Kommunes Teknik- og Miljøudvalg.

I begrundelsen for afslaget henviser styrelsen til en afgørelse fra 2014, hvor det blev slået fast, at det gelænder, der dengang var på gravhøjen, skulle fjernes.

- Jeg tænker, at det er rigtig ærgerligt. Og mere end træls. Nu har vi arbejdet med det gelænder i årevis, og folk har stor glæde af det. Vi er rigtig ærgerlige over, at de ikke en gang vil behandle det, når man sender en ansøgning. Det synes vi ikke, der er rimeligt.

Jens Peder Hedevang (V) vil nu overveje, om der enten skal klages til Ombudsmanden eller sendes en invitation afsted til Kulturminister Mette Bock (LA). 

- Vi kunne da overveje at invitere kulturministeren til en wienerschnitzel på færgekroen, og så kan hun se hvor dejlig en udsigt, der er på Bette Jenses Hyw. Det vil vi da overveje. 

En lang kamp

Skive Kommune blev første gang bedt om at fjerne gelænderet på Bette Jenses Hyw i 2011. Dengang klagede kommunen, men klagen blev afvist, og gelænderet blev derfor fjernet tilbage i 2014.

I 2017 satte borgere på Fur gelænderet op igen, og senest har Natur- og Miljøklagenævnet sagt nej til en ansøgning fra Skive Kommune, som havde søgt om en dispensation til at beholde gelænderet på Furs højeste punkt. For nylig blev gelænderet derfor fjernet af kommunen endnu engang. 

”Gelænderbanden” giver stadig ikke op

Det omstridte gelænder har resulteret i, at den nu findes en forsamling af furboere, der går under navnet ”gelænderbanden”. De har kæmpet en ihærdig kamp for at få lov til at have et gelænder på gravhøjen, og de ærger sig over den seneste udvikling. 

- Det er meget trist, at vi ikke kan få lov til at lave sådan et nyt gelænder, siger Anton Simonsen, der en del af "gelænderbanden".

Han fortæller, at det første gelænder oprindeligt blev sat for at give besøgende bedre mulighed for at nyde udsigten fra øens højeste punkt og for at beskytte gravhøjen.

- Der kommer 150.000-200.000 turister deroppe hvert år, og inden vi satte det første gelænder op, blev der lavet nogle store stier op ad højen, som ikke kan repareres, siger Anton Simonsen. 

"Banden" har flere gange proklameret, at de bliver ved med at opsætte nye gelændere op, og sådan fortsætter det formentligt. 

- Vi skal lige tænkeboks, men der kommer gelænder op igen.

Så "gelænderbanden" giver ikke op?

- Nej, det gør vi ikke. Det gør vi godt nok ikke, slutter Anton Simonsen. 

2:14
Flere lokale folketingsmedlemmer kræver nu, at der bliver givet dispensation for et gelænder på Fur.