Må du parkere din bil på fortovet?

Parkeringsreglerne svinger fra kommune til kommune. For I nogle kommuner må du godt parkere på fortovet, og I andre kommuner er det ulovligt.

Det er vidt forskelligt, om du må parkere på fortovet i kommune til kommune.
Det er vidt forskelligt, om du må parkere på fortovet i kommune til kommune.
Foto: Mogens Lyngsø

Forestil dig, at du skal køre en tur i din bil fra Lemvig til Herning. Så vil du køre igennem fire kommuner, som alle har forskellige parkeringsregler. Og hvis ikke du overholder dem, så kan det hurtigt ende med en bøde. 

Som udgangspunkt har Vejdirektoratet lavet de samme retningslinjer for hele landet, hvad angår parkering. Men hver enkelt kommune kan dog lave sine egne regler, når det kommer til parkering, forklarer Vejdirektoratet.  

Det har 11 af de 13 kommuner i Midt- og Vestjylland valgt at gøre.

Fire forskellige forhold på 80 kilometer

Starter du din bil i Lemvig, må du gerne parkere på fortovet i Lemvig Kommune - altså hvis det er i tættere bebyggelse, og hvis bilen ikke udgør en fare for færdslen på fortovet, skriver kommunen. 

Men når du så krydser kommunegrænsen til Struer Kommune, bliver det lige pludselig ulovligt at holde ind på fortovet. Det er dog ikke længere ulovligt at parkere på fortovet, når du kommer til Holstebro Kommune. For her er reglerne de samme som i Lemvig - lige bortset fra at reglen omkring tættere bebyggelse ikke er gældende. 

Forvirret? Det er der ikke noget at sige til. Og det bliver ikke nemmere. For når du så endelig kommer til Herning, er det igen blevet ulovligt at parkere på fortovet. 

Undgå bøder og tvivl

Vejdirektoratet oplyser, at alle kommuners bekendtgørelser omkring de forskellige parkeringsforhold kan findes på kommunernes egne hjemmesider og på Vejdirektorats hjemmeside

Herunder er også en oversigt, så du kan se, om du må parkere på fortovet i din kommune: