Lyn stopper ny gadebelysning

Nye energibesparende gadelamper af typen LED er ekstra følsomme over for lynnedslag. Det er gået ud over gadebelysningen flere steder.

ledgadebelysning.jpg

Kommunerne investerer i disse år mange penge i ny energibesparende LED gadebelysning, men lamperne kan ikke holde til lynnedslag, og det gik ud over gadebelysningen i den lille by Tim nord for Ringkøbing. Det fortæller DR P4 Midt & Vest.

I julen slog et lyn ned i byen og ødelagde 100 nye LED-lamper og forårsagede skader for over 300.000 kroner. En udgift som driftschef i Ringkøbing-Skjern forsyning, Henrik Jensen, forventer, at producenten af lamperne dækker.

- Hvem der skal betale er en sag mellem forsyningen, kommunen og lampeleverandøren. Vi har tegnet en forsikring på gadelyset, så der er flere ting i spil, så det er stadig for tidligt at sige, hvor regningen ender, og hvor stor den bliver, siger han til TV MIDTVEST og tilføjer:

- Vi har jo indkøbt de her lamper med en garanti, som siger, at ved større fejl skal leverandøren gå ind og dække fejlen, men den her situation er speciel, fordi lynnedslagene har været meget kraftige på det tidspunkt, lamperne gik i stykker.

Han tilføjer, at producenten påtager sig sikringen og forbedringen af de resterende lamper af samme type i Ringkøbing-Skjern Kommune, således at kommunen ikke bliver holdt økonomisk ansvarlig for fremtidige skader.

Ifølge ing.dk er der i flere kommuner eksempler på, at de nye lamper ikke kan holde til de kortvarige overspændinger, som lynnedslagene forårsager.

Ifølge nyhedsmagasinet arbejder producenternes brancheforening, Faba, på en løsning, der kan sikre de LED-­gadelamper, som er sat op. Prisen vil formentlig ende på 600-1.000 kr. pr. lysmast, så hvis de titusindvis af LED-armaturer, der allerede hænger over de danske veje, skal sikres, vil prisen løbe op i mange millioner kroner. Om regningen ender hos kommunerne, deres rådgivere eller producenterne, er endnu uvist.

Og problemet bliver ikke mindre i fremtiden. Meteorologerne varsler flere lynnedslag i fremtiden på grund af den globale opvarmning.