Lukkeloven koster købmænd

Mange købmænd har drejet nøglen om, siden lukkeloven blev ændret sidste år.

Omkring 100 købmænd har lukket deres butik i Danmark, siden lukkeloven blev ændret for et år siden. Hele 42 procent af butikkerne lå i Midt- og Nordjylland.

- Det er gået lige så slemt, som vi frygtede, siger Kim Poulsen, Købmand i Nørre Vorupør til DR Midt & Vest.

Den kedelige udvikling vil SPAR kæden nu forsøge at sætte en stopper for. Den har derfor udviklet en helt ny kæde, som skal bringe nyt liv i de små købmandsbutikker. Kæden kommer til at hedde Min Købmand, og fra midten af oktober bliver 200 butikker på landsplan omdannet til at være en del af den kæde.

- Vi får mere råderum til at tage de varer hjem, der passer til de lokale kunder. Men det eneste, der kan redde os er, hvis forbrugerne vil handle hos os, siger Kim Poulsen til DR Midt & Vest.

Kan redde de små købmænd

Det er en stor fordel at de små, lokale butikker selv kan være med til at styre butikkerne, mener Claus Bøgelund Nielsen, Vicedirektør for De Samvirkende købmænd.

- Tendensen vi ser også i landene omkring os er, at butikkerne i øjeblikket tilpasser sig mere lokalt, end man har gjort i flere år. Forbrugerne efterspørger flere lokalt-producerede varer, og der er stor forskel på, hvad kunderne ønsker i de større og mindre byer, siger han til DR Midt & Vest.

De mange lukninger skyldes blandt andet, at ændringen af lukkeloven har gjort det muligt for de store supermarkeder at holde åbent hver søndag. Det har gjort det svært for de mindre butikker, at være med i konkurrencen om kunderne. 96 dagligvarebutikker er ifølge De Samvirkende Købmænd lukket siden 1. oktober 2012.

I uge 43 bliver Kim Poulsens butik, sammen med 199 andre, til en del af Min Købmand-kæden. Og kædens overlevelse afhænger helt og holdent af kunderne.

- Det her bliver kun en redningskrans, hvis kunderne tager godt imod det. Det eneste der kan redde købmændene er, hvis kunderne handler der, siger Kim Poulsen til DR Midt & Vest.