Bispens Dilemmaer

Louise fødte før tid: - Jeg var ikke klar til at blive mor

Når en mor føder sit barn for tidligt, så bliver hele familien indlogeret på Regionshospitalet i Viborg. Her er er de vandt til at hjælpe de helt små, men mødrene skal også have hjælp til at tackle deres skyldfølelse.

Louise Hjort fra Silkeborg fødte sine tvillingepiger tre måneder før sin termin.
Louise Hjort fra Silkeborg fødte sine tvillingepiger tre måneder før sin termin.
Foto: dba media

Allerede i uge 28 fik Louise veer første gang – 12 uger før hendes tvillingepiger egentlig skulle melde deres ankomst. Og pludselig var hun mor til to meget små babyer, uden helt at være klar.

- Jeg er slet ikke klar til at blive mor og alle følelserne kørte rundt i mig. Hvad sker der med pigerne, når de bliver født for tidligt? Klarer de den? Så jeg var hele følelsesregistret igennem, siger Louise Hjort fra Silkeborg.

Hun er lige nu indlagt på Regionshospitalet i Viborg med sine tvillingepiger Molly og Malou. Pigerne vejede kun 1600 gram hver, da de kom til verden. Derfor får Louise og hendes mand nu hjælp til at få pigerne op på den rette vægt.

- Jeg fik kejsersnit, da de var for små til, at jeg kunne føde dem selv. Jeg fik rygmarvsbedøvelse, så jeg var vågen under det hele, så jeg hørte både på at der blev råbt ”der skæres”, og jeg mærkede, hvordan jeg først fik én mavepumper, og så kom den ene ud, og så fik jeg igen en mavepumper, og så kom den anden ud. Det var en meget speciel oplevelse, siger Louise Hjort. 

27:55
Her kan du se hele udsendelsen, hvor Biskop Henrik Stubkjær besøger fødeafsnittet på Regionshospitalet Viborg.

Mødrene har ofte stor skyldfølelse

I programmet Bispens Dilemmaer, besøger Biskop Henrik Stubkjær Afsnit for Syge Nyfødte og Tidligt Fødte

børn i Viborg. Sygeplejerske Louise Grønning Andersen er en af de sygeplejersker, som hjælper familier gennem den svære tid med deres børn, og hun oplever ofte, at mødrene bærer på en kæmpestor skyldfølelse.

- Nogle gange er der måske en forklaring, men rigtig tit finder man ikke ud af, hvorfor et barn bliver født for tidligt. Men det er vigtigt at få sat ord på følelserne omkring det, for nogle gange drukner følelserne lidt i al den information, vi skal give dem. Vi skal måle alt muligt, mor skal spise, mor skal drikke, hvile og malke ud mindst syv gange i døgnet, så jeg tror faktisk nogle gange, det drukner i det, siger Louise Grønning Andersen, der er sygeplejerske på Afsnit for Syge Nyfødte og Tidligt Fødte på Regionshospitalet i Viborg.

Louises tvillingepiger er født på hendes fødselsdag.
Louises tvillingepiger er født på hendes fødselsdag.
Foto: dba media

Louise havde svært ved at forstå, at hun pludselig var blevet mor tre måneder før tid. Og hun havde svært ved at vænne sig til den nye rolle.

- Jeg var bare rigtig ked af det. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor min krop ikke kunne holde på de her børn, og jeg gav mig selv skylden og begyndte at søge efter årsager. Er det noget, jeg har gjort, er det noget, jeg har spist. Man prøver at finde en forklaring, siger Louise Hjort.

Alle børn der er født før uge 34 starter livet på Afsnit for Syge Nyfødte og Tidligt Fødte på Regionshospitalet i Viborg. Her kommer de ansatte rigtig tæt på de indlagte familier.

- Det er en meget sårbar periode. Nogen er mere tydelige omkring det end andre, men jeg oplever mange, der føler en stor tilknytning til os, siger sygeplejerske Louise Grønning Andersen.

Tvillingepigerne er nu fire uger gamle og vejer 2200 og 2300 gram. Louises næste mål er, at kunne komme ud og køre en tur med dem i barnevognen.