Lokalplan-ændring skaber uenighed

Skal politikerne vælge udvikling eller stabilitet. Det spørgsmål rejser sig lige nu i Holstebro, hvor byrådet diskuterer et nyt byggeprojekt midt i et villakvarter.

120413_Hoejhus_.jpg

Realdania vil opføre en 17 meter høj boligblok i Mejdal i Holstebro. Projektet er blevet til i et samarbejde mellem en lang række organisationer, og vil blive den første af sin slags i Danmark.

Første i Danmark

Ambitionen er at skabe det første aktivt energiproducerende energineutrale etagebyggeri. Byggeprojektet kræver en lokalplansændring for lige nu, er det kun tilladt at bygge i 10 meters højde. Men det mener formanden for grundejerforeningen Tingager er en dårlig idé.

- Vi har sådan set fra starten kunne regne med, hvad byggestilen ville være og hvilken nabo, vi ville få. Det har man lige pludselig lavet om på, og lige pludselig kan vi få et højhus som nabo, siger Mads Johnsen, der er formand for grundejerforeningen i Tingager.

Politisk uenighed

I byrådet i Holstebro mener Karsten Filsø fra SF, projektet er en unik mulighed for Holstebro, og mener, en lokalplansændring er nødvendig for at sikre udvikling.

- Selvfølgelig skal man kunne regne med de planer, der er, vi kan bare ikke give nogle garantier fordi, der netop nogle gange viser sig nogle nye muligheder, og det er jo ikke et atomkraftværk eller et autoophug eller en lugtende svinefabrik, vi får lagt derude, det er en bolig i et boligområde, siger Karsten Filsø.

Men på den anden side af byrådssalen mener Jens Erik Hedegaard ikke, projektet skal gennemføres, da man skal kunne regne med en lokalplan.

- Dem der allerede har købt derude har jo købt i tillid til en lokalplan, der var der på det tidspunkt og det er noget relativt nyt derude, og vi kan ikke sige, det er noget nyt byudvikling. Det er simpelthen et spørgsmål om, at vi går ind og ændrer en lokalplan, og der skal gode argumenter til, og det synes jeg ikke, der er her, siger Jens Erik Hedegaard fra Venstre.

Indsigelser fra borgere

Kommunen har i alt fået 34 bemærkninger og indsigelser til projektet, og lige nu ser det ud til, at politikerne har lyttet til beboernes protester. Økonomiudvalget i Holstebro Kommune har indstillet at projektet droppes.  

På tirsdag holder byrådet møde, hvor det endeligt skal afgøres, om Realdania projektet skal gennemføres.