Lokal opbakning: Små købmænd åbner igen

De små købmænd har i mange år været presset på økonomien, og eksperter spår dem ikke en stor fremtid. Lokale ildsjæle holder dog liv i dem.

Karlo Bundgaard har selv investeret 25.000 kroner i den nye købmand.
Karlo Bundgaard har selv investeret 25.000 kroner i den nye købmand.
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

Er 300 indbyggere nok til en købmand? Det mener de i landsbyen Amtoft, som fredag igen kan handle hos deres lokale købmand.

Karlo Bundgaard er én af de lokale, der har været med til at rejse pengene og troen på, at byen kan bevare en købmand.

- Der er jo langt til butikkerne, og så synes vi, at her var der en chance for at få noget op at køre, og vi tror jo stadig på, at det kan lade sig gøre, siger Karlo Bundgaard.  

Med frivillige kræfter og 350.000 indsamlede kroner har de ombygget et gammelt autoværksted til en købmand.

- De er tossede heroppe. De vil bare det her. Så vil jeg selvfølgelig også, siger den kommende købmand, Bente Nielsen.

0:22
Bente Nielsen lover, at de er klar til åbningen i morgen. 

Trodser forudsigelserne

Flere og flere flytter til de store byer, mens der bliver færre mennesker i de små samfund. Det er en udvikling, som i mange år har presset de små købmænd, hvor mange har måtte dreje nøglen om.

En fremskrivning, som Retail Institute Scandinavia har foretaget, viser da også, at antallet af små supermarkeder og nærbutikker vil falde med 22 procent over de kommende 10 år fra 856 i 2017 til 670 i 2017, men den udvikling bliver der muligvis sat en stopper for.

- Cirka 50 lokale borgergrupper ser lige nu på mulighederne for at etablere nye Spar og Min Købmand-butikker på landet, fortæller Per Thau, der er koncernchef i Dagrofa, som står bag MENY, SPAR, Min Købmand og Let-Køb, til DH.

Borgernes velvilje i Amtoft er altså langt fra enestående. I mange lokalsamfund er borgerne begyndt at gå sammen om at genåbne eller holde liv i den nuværende købmand.

Byens fremtid

Sparkær, Tvis, Hjerm og Ramsing er alle eksempler på landsbyer, som har taget sagen i egen hånd og kæmpet for den lokale købmand. Hos sidstnævnte er købmanden altafgørende for byens overlevelse.

- Det er vores huspriser, det er hyggen og vores sociale netværk. Det er det hele, der er på spil lige nu, og det er ultimativt sidste chance for at byen får et socialt liv igen, siger Søren Svendsen, der har købt lokalerne til den nye købmand.

I Ramsing vælger de at kombinere købmanden med et loppemarked og café for at holde gang i det sociale liv. 

4:25