Livredderne hjælper med alt fra bistik til druknesituation

Det er aldrig helt til at forudse, hvor travlt livredderne får. Sidste sommer var der 50.000 indsatser.

030309_livredder.jpg

Sommerens badesæson er skudt i gang, og fredag åbner landets livreddertårne med kystlivreddere fra TrygFonden klar til at holde godt øje med vandglade strandgæster.

Programchef i TrygFonden René Højer fortæller, at reddernes opgaver spænder vidt fra "det forebyggende til det livreddende".

- Under det forebyggende er det selvfølgelig at gribe fat i badegæsterne nede på stranden, og hvis der opstår en eller anden situation, der kan udvikle sig til noget farligt.

- Det kan være at gribe fat i nogen ude i vandet, der virker som usikre svømmere, hvor man kalder dem lidt tættere på land.

- Det kan også være nogen, der har brug for almindelig førstehjælp, fordi de har skåret sig på en sten eller er blevet stukket af en bi, fortæller han.

René Højer fortæller, at i den akutte ende af opgave-skalaen kan det være, hvis der er nogen, der er ved at drukne ude i vandet. Men det kan eksempelvis også være folk, der får hjertestop på stranden.

Livredderne står klar ved 35 livreddertårne, som er placeret rundt omkring i hele landet og åbner fredag.

Vejret har stor indflydelse på, hvor travlt livredderne har. Da det aldrig er helt til at vide, hvordan det danske sommervejr bliver, er det svært at forudse, hvad redderne kan forvente af den kommende badesæson.

Sidste år var der omkring 50.000 indsatser.

- Det var lidt færre, end vi havde sæsonen før. Men vejret var heller ikke lige så godt som forrige år, fortæller programchefen.

Han fortæller, at langt de fleste indsatser var af forebyggende karakter. Omkring 16 indsatser vurderes til at have involveret personer, der var i livsfare.

De 35 livreddertårne er bemandet hver dag fra klokken 11.00 til 19.00 frem til 16. august.

Sidste år var der 36 tårne. Men TrygFonden har besluttet at lukke et tårn ved Fyns badestrand, der lå ved Storebæltsbroen.

Der sker ifølge René Højer, fordi der gennem de senere år har været færre og færre badegæster ved den strand, og derfor var der ikke længere grundlag for et livreddertårn.

Her i landsdelen er der kystlivreddere på Hvide Sande Sydstrand og Søndervig Strand.