Livreddere advarer: Pas på selvom vandet er stille

Vejret får danskerne til at opsøge stranden. Her kan du læse gode råd til at passe på, når du springer i bølgerne.

Der har været farlige situationer seks gange på en uge. Foto: TrygFonden

Solen strålede over Danmark i sidste uge, og det fik turister vel som lokale til at flokkes til de danske strande.

Læs også Livredder: Det skal du gøre, hvis du bliver fanget i et revlehul

Men det gode vejr skabte også travlhed hos livredderne, fortæller TrygFonden Kystlivredning i dag. På landsplan måtte de i alt seks gange redde badegæster og surfere, som ikke kunne komme tilbage til land på grund af fralandsvind. Et af tilfældene skete her i landsdelen.

Det får livredderne til at advare mod den kraftige vind.

- Når der er fralandsvind, skal badedyr og luftmadrasser blive på land. Man kan lynhurtigt drive for langt ud fra kysten til, at man selv kan komme tilbage. Det kræver en masse kræfter at svømme tilbage til stranden, og man kan let gå i panik, så man mister endnu flere kræfter, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning, i en pressemeddelelse.

Surfer reddet i land

Vinden gav dog også surfere problemer. Det skete blandt andet ved Hvide Sande Sydstrand.

Læs også Så kom livredderne: Det har vi kæmpet for i 11 år

Her blev livredderne alarmeret af en strandgæst, der havde set en windsurfer i problemer 400 meter ude i vandet.

Windsurferen havde knækket masten og var selv for udmattet til at svømme tilbage.

- Vi har også oplevet surfere, der kommer i problemer i den kraftige vind, hvis deres udstyr går i stykker. Som udgangspunkt befinder de sig et stykke fra kysten, når de surfer, og får de problemer med udstyret, kan de hurtigt komme for langt ud, til at de har kræfter til selv at svømme i land. Vores opfordring er derfor, og det gælder også for de badende, at man aldrig går alene i vandet, for så er der ingen til at slå alarm, hvis uheldet skulle ske, siger Anders Myrhøj.

TrygFondens 5 baderåd

TrygFonden har sammen med Dansk Svømmeunion udviklet fem enkle baderåd, der indeholder de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du færdes på stranden.
 
1. Lær at svømme
Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.
 
2. Gå aldrig alene i vandet
Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.
 
3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.
 
4. Lær stranden at kende
En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på
undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.
 
5. Slip ikke børnene af syne
Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.