Livets store valg: Alenemor til tre donorbørn under 3 år

Elsebeth Gisselbæk fra Bedsted er mor til tre donerbørn under tre år. Hun har valgt at få børnene uden at kende faderen.

Elsebeth Gisselbæk har fået tre børn helt alene.
Elsebeth Gisselbæk har fået tre børn helt alene.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Asmus ligger i armen og får sutteflaske.

Villads græder i vuggen, og Bastian vil gerne have en kiks og se en film med løver.

To hænder slår næsten ikke til, men det skal de.

Elsebeth Gisselbæk i Bedsted er alene med tre børn under tre år. Tvillingerne er 8 uger og storebror to et halvt.

Alle tre er donorbørn og er et bevidst valg – i hvert fald de to. Det var ikke lige med i planen, at befrugtningen med ukendt sæd skulle resultere i tvillinger anden gang.

- På sygehuset i Ålborg bliver jeg først scannet udenpå, og jordemoderen siger, at der er en, og det ser rigtigt fint ud. Men hun vil lige scanne mig indvendig for at være sikker på, at alt er godt. Og så ser hun pludseligt to, og jeg tænker alle de bandeord, jeg lige kan komme i tanke om oppe i mit hoved. To på en gang, det er simpelt hen for meget, det kan jeg ikke rumme.

Sådan, husker Elsebeth Gisselbæk, at hun tænkte. Den første uge efter scanningen er hun klar til at ringe til sin læge og bede om en abort, men lige så stille vænner hun sig til tanken om, at der er to små liv på vej.

Hele børneflokken kan seerne møde i aften, når vi vender nye kort i ”Familiekabalen” på TV MIDTVEST.

Fertilitetsklinik i Skive hjalp

Siden Elsebeth var 18, har hun gerne ville være mor. 10 år senere har der været kærester, men ikke manden i hendes liv, og hun begynder at undersøge mulighederne.

- Jeg vidste jeg ville have børn, uanset om der var en mand i mit liv eller ej, og det var bare et spørgsmål hvordan. Jeg overvejede bl.a. om det skulle være et regnbuebarn, og jeg skulle finde et bøssepar at få børn med.

Men det blev fertilitetsklinikken i Skive, der hjalp Elsebeth til at blive mor. Hun fik sit ønske opfyldt to uger efter, hun fyldte 30.

Da Bastian er halvandet år, går hans mor i gang med at planlægge endnu et donorbarn.

- Jeg har altid ville have mine børn tæt på hinanden, så de virkelig kan få noget ud af at være søskende.

Denne gang bliver Elsebeth kunstig befrugtet på en privat klinik, og først i sjette forsøg lykkes det. Men til gengæld så godt, at resultatet bliver tvillinger. 

Bastian kostede kun hormonerne, mens prisen for tvillingerne har været 30.000 kr.

- Man skal gøre op med sig selv: Vil du bruge 500 kr. på et par nye sko eller spare op til et nyt barn. Jeg valgte at lægge alt, hvad jeg kunne, til side hver måned for at få mine børn.

Faderen er ukendt

Den seje mor i Bedsted har brugt en såkaldt lukket donor og ved derfor intet om børnenes far.

- Primært fordi jeg ikke vil give mine sønner falske forventninger om, at de får en eller anden faderfigur ude i fremtiden. Jeg har været helt afklaret med, at jeg ville have samme donor, så drengene kunne være helsøskende, forklarer hun og fortsætter:

- Det er hårdt arbejde og både skræmmende og fantastisk at være alenemor til tre små børn. Heldigvis bor min familie tæt på, og der er både en morfar og onkler, drengene kan spejle sig i.

Selv om Elsebeth Gisselbæk klarer sig selv og sine børn, så har hun ikke opgivet drømmen om at finde én at dele det hele med.

- Jeg mangler ikke en til det praktiske. Det skal jeg nok selv klare. Men jeg mangler en at dele alle de store følelsesmæssige øjeblikke med. Når den første tand kommer, når de tager det første skridt og siger det første ord. Det kunne være fantastisk, hvis der var en mand derude, som tænkte, at en enlig mor med tre børn, det er da ok. Ham håber jeg, jeg finder en dag, siger Elsebeth Gisselbæk. 

Mød Elsebeth Gisselbæk i fjerde afsnit af familiekabelen herunder og klokken 19.30 på TV MIDTVEST.

9:14