Lis jagter vikingerne fra oven

Lis Helles Olesen er luftarkæolog. Hun forsøger at få et bedre billede af fortiden ved at se landet oppefra.

27:45
Vikingetiden set fra luften. Fra luften har luftarkæolog Lis Helles Olesen fundet aftegninger i kornet der kan hjælpe os til at se hvordan vikingerne har boet i midt og vestjylland.

I cockpittet på en lille flyver i Herning Lufthavn sidder luftarkæolog Lis Helles Olesen og planlægger dagens rute sammen med piloten.

- Arkæologer registrerer alt og fotograferer, når de graver, men man ødelægger sit materiale, når man graver. Jeg kan finde ud af ting uden at grave, forklarer hun.

Lis Helles Olesen er især interesseret i kornmarkerne, hvor forskellige højder i landskabet og farver på kornet kan være med til at fortælle historier fra vikingetiden. Hende følger vi i aftenens udsendelse af Vikingernes Virkelige Verden på Mokka.

- Vi gør det her med at flyve, men vi kigger også på luftfotos. Der eksisterer jo en masse luftfotos over Danmark. Efterhånden bliver der taget nye serier hvert eneste år, siger hun.

De små mørke pletter ser ikke ud af meget, men Lis Helles Olesen fortæller, at det er spor efter små gruppehuse fra vikingetiden.
De små mørke pletter ser ikke ud af meget, men Lis Helles Olesen fortæller, at det er spor efter små gruppehuse fra vikingetiden.
Foto: Luftfoto

Et særligt fund

I 2010 sendte en mand et billede af et detektorfund til Kamilla Fiedler Terkildsen fra Viborg Museum. Det var det, der fik Lis Helles Olesen på vingerne for at kigge nærmere på stedet fra luften.

- Rødderne vil trænge længere ned, der hvor der tidligere har været gravet huller ned i jorden. I vikingetiden gravede man store huller, når man byggede huse, og når man ikke længere brugte husene, så blev det hele dækket til igen. Så kan man ikke undgå, at der kom en masse muldjord eller rester fra bopladsen med ned, forklarer Lis Helles Olesen om metoden og uddyber:

- I dag tusind år efter gror kornet stadig bedre sådan et sted.

Det var også i tilfældet med billedet fra Viborg Museum, hvor der var tydelige spor efter huse fra vikingetiden. Under kornet fandt arkæologerne et unikt bygningsværk. Her fandt de en høvdingegård.

Blandt andet fandt man det første sikre bevis på et tårn fra vikingetiden.

Se hele afsnittet af Vikingernes Virkelige Verden i toppen af artiklen.

Lis Helle Olesen er optaget af luftbilleder. Her opdager hun steder fra vikingetiden.
Lis Helle Olesen er optaget af luftbilleder. Her opdager hun steder fra vikingetiden.
Foto: Henrik Helms