Limfjordshavne: - Alt for få penge til dybere sejlrende

De 20 millioner kroner, der er sat af til at gøre sejlrenden dybere i Limfjorden, er alt for lidt, siger Struers borgmester, Niels Viggo Lynghøj.

Niels Viggo Lynghøj havde sat næsen op efter et langt større beløb, end de 20 millioner kroner der er sat af i finanslovsforslaget.
Niels Viggo Lynghøj havde sat næsen op efter et langt større beløb, end de 20 millioner kroner der er sat af i finanslovsforslaget.
Foto: Jonas Bach Sørensen

I de vestlige limfjordshavne var næsen sat op efter de cirka 65 millioner kroner, som det vil koste at uddybe Limfjordens sejlrende. 

- Den anden dag fik jeg at vide, at nu var der penge på finansloven, til en statslig uddybning. Det kan vi så konstatere nogle få dage efter, at det er der slet ikke, siger Niels Viggo Lynghøj.

Det blev i stedet kun til godt 20 millioner kroner i det finanslovsforslag, der blev præsenteret torsdag. Et beløb, der også skuffer formand for Sammenslutningen af vestlige Limfjordskommuner.

- Lige da jeg hørte det, syntes jeg, at det var virkelig skuffende, siger Jens Peter Hedevang.

De lokale frustrationer overrasker det lokale folketingsmedlem Thomas Danielsen, der ellers har talt limfjordskommunernes sag på Christiansborg. 

- Lige nu har jeg fået skaffet et meget stort beløb til Limfjorden i forhold til det her uddybningsprojekt, og så synes jeg, at man skal lade de penge komme ud og arbejde, i stedet for at sige at man ikke kan bruge de penge til noget, siger han.

Men i Struer fastholder borgmesteren, at beløbet ikke dækker et mangeårigt behov for at få Limfjorden gjort én meter dybere til gavn for erhvervstrafikken.

- Det er jo det rene paradeforslag. For vi kan jo se, at 20 millioner kroner overhovedet ikke vil slå til for at få Limfjorden uddybet, siger Niels Viggo Lynghøj.

Penge skal ses som en start

Det synspunkt deler formanden for limfjordshavnene, som dog kalder de 20 millioner kroner på finansloven for en lovende start.

- Det er en anerkendelse af, at vi har gang i noget herinde i Limfjorden, som vi skal arbejde videre med, siger Jens Peter Hedevang.

Og de 20 millioner kroner er netop tænkt som startkapital, der skal være med til at skubbe projektet i Limfjorden på ret kurs.

- Vi får nu mulighed for at lave de sidste forundersøgelser, som staten så skal påtage sig. Vi kan også komme i gang med at gøre sejlrenden endnu dybere, så endnu større skibe kan sejle i Limfjorden, siger Thomas Danielsen.

De vestlige limfjordskommuner var i dag til møde med Kystdirektoratet for at drøfte, hvad der nu skal ske med uddybningsprojektet.