Limfjordens moler ønskes optaget som verdensarv

To strækninger med moler på Mors og Fur er så unikke naturfænomener, at de bør optages på Unescos liste over verdens naturarv.

Moler

Langs kysterne på de nordlige dele af øerne Mors og Fur i Limfjorden ligger to historiske strækninger af moler, der rummer en 55 millioner år gammel vidnesbyrd om jordens historie.

De to strækninger anses af Morsø og Skive Kommune og de lokale museer for et så unikt naturfænomen, at de bør have en plads på Unescos liste over verdens naturarv.

Derfor har de to kommuner sammen med Region Midt og Nord samt Slots- og Ejendomsstyrelsen netop i disse dage arrangeret et tredages symposium i Glyngøre, hvor fagfolk fra seks forskellige lande skal diskutere, hvad det er, der gør moleret værdigt nok til at blive tildelt det verdensberømte Unesco-logo.

Og begrundelserne for netop dette er ifølge geolog Tove Damgaard altafgørende, hvis man vil gøre sig forhåbninger om en plads på listen. For nåleøjet er mindre, end de fleste mennesker kan begribe. Det indså hun, da hun i 2014 var ansvarlig for, at Stevns Klint på Sjælland fik en plads på listen.

- Det er ekstremt svært at blive optaget på listen. Det er det ypperste af de ypperste. For man skal ikke bare argumentere for, at et stykke natur, eller i dette tilfælde geologi, er unikt i videnskabelig forstand. Det skal være noget, der har relevans for hele menneskeheden. Det skal besidde en enestående universel værdi, der bidrager til alle menneskers forståelse af verden, livets udvikling og evolutionen, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Unesco er ekstremt kritisk, når nye steder indstilles til optagelse, fortæller Tove Damgaard. I 2015 talte verdensarvslisten 1022 steder, hvoraf 197 var natursteder. Heraf var under 100 af stederne geologiske områder, som moleret i Limfjorden skal høre under.

På Knudeklint på Fur og Hanklint på Mors ligger lagene af moler som svingende penselstrøg imellem cirka 300 lag af vulkanaske. De er gamle havaflejringer, der gemmer på mere end 500 arter af fossiler.

På listen over verdensarv finder man i dag eksempelvis koralrevet Great Barrier Reef i Australien, Grand Canyon i USA, Angkor Wat i Cambodia samt pyramiderne i Egypten.

Også i 2012 blev der søgt om at få moler-klinterne på Unescos liste, men her valgte regeringen at prioritere Vadehavet og Stevns Klint. Danmark kan kun søge om at få optaget to områder hvert år.