Levende laboratorium på Fur

EnergiMidt tester om energiladning fra vedvarende energikilder kan gøres rentabel. Det foregår hos fem husstande på Fur.

Solceller3_0.jpg

EnergiMidt har installeret solcellebatterier i indtil videre fem private husstande på Fur som en del af et testforløb i projektet GreenCom. De fem husstande har i forvejen solcelleanlæg på taget, og batteritesten skal være med til at identificere rentable løsninger for lagring af strømmen fra solcellerne.

- En lagringsløsning vil give mere fleksibilitet og være med til at forbedre udbyttet af investeringen i solceller. Det kræver bare, at batteriløsninger er rentable i forhold til holdbarhed og pris, og det er de ikke endnu. I dag har vi svært ved at lagre strømmen, fordi batterier til lagring af egenproduceret strøm ganske enkelt er for dyre i anskaffelse for den private boligejer. Prisen er dog på vej ned, forklarer projektleder Gitte Wad Thybo fra EnergiMidt.

Projektet på Fur giver de fem testboliger mulighed for at lagre deres egenproduktion og dermed bruge den producerede energi, når behovet er der. Samtidig giver projektet også EnergiMidt en mulighed for at simulere forskellige situationer og teste påvirkningen i elnettet.

- Vi har skabt et levende laboratorium på Fur, hvor vi kan afprøve forskellige muligheder for at sikre balance i elnettet blandt andet ved at give både brugere og energiselskab mulighed for at følge forbrugsmønstre og den aktuelle belastning i elnettet. Det er interessant for os at teste batteriernes potentiale for at sikre en stabil spænding i nettet i områder, hvor der er mange solcelleanlæg installeret, forklarer Gitte Wad Thybo.

Testen på Fur er den første af sin slags, hvor man på denne måde, tester batteriløsninger i rigtige boliger med rigtige solcelleanlæg.