Lev som en viking

På Bork Vikingehavn laver 25 nordiske kokke mad som i rigtig gamle dage her i pinsen.

Vikingehavn serverer pølser fra fortiden Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Var det noget med en bid ost, eller måske en pølse a la viking.

Duft og smagssansen er ført 1000 år tilbage til Vikingetiden på Vikingehavnen i Bork. Her i pinsen er 25 vikingekokke fra hele norden samlet til et historisk madlavningstræf. 

Her laver de autentisk vikingemad med inspiration fra arkæologiske fund. 

- Det er den ypperste form for nørderi inden for madlavning, siger Louise Schelde Jensen, der er leder af Bork Vikingehavn.

Maden bliver lavet som for 1000 år siden. Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

En af vikingekokkene er Leif Bjørnskov-Bartholdy fra Trelleborg.

- Det er jo som en slags levende arkæologi for gennem i praksis at prøve nogle af de ting de har lavet. Så at se, hvad holder og hvad holder ikke, men det har i flere tilfælde gjort at man har ændret lidt på nogle af de historier man har om, hvordan det er foregået, siger vikingekokken. 

- Det er fantastisk

Nu er det ikke sådan, at der findes kogebøger fra vikingetiden, som kokkene bare kan følge. I stedet lader de sig inspirere af, hvad der er fundet under udgravninger.

- Råvarerne, det at skære dem helt ind til benet og bruge dem lige friske, som de er og ikke bare konservere det og lægge det i kølediske som vakuumpakkede. Men faktisk at køre ud inden for en kort radius og få æg og få fisk og sådan noget. Det at spise lokalt er faktisk en rigtig fin ting, at have med fra vikingetiden, siger leder Louise Schelde Jensen fra vikingehavnen. 

Og det er åbenbart noget der også glæder nutidens smagsløg. 

- De har levet godt vikingerne, måske ikke så sundt som os andre i dag, men jeg synes det er fantastisk, siger Poul Jensen fra Ringsted.

2. pinsedag slutter madlavningen i Bork med at kokkene dyster om den bedste ret. 

25 kokke laver vikingemad på Bork Vikingehavn. Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

02:11 Luk video

Læs også Vikingerne er tilbage i Bork