Lemvig: Spareplan bekymrer idrætslivet

Lemvig Kommune skal spare halvanden million kroner på fritidsområdet. Det kan betyde færre penge til idrætsforeninger - og haller.

Lemvig-Basket.jpg

Lemvig Kommune skal spare halvanden million kroner på fritidsområdet. Det kan betyde færre penge til idrætsforeninger - og haller.  Netop nu gør Lemvig Kommune de sidste forberedelser, før den endelige beslutning tages om, hvor besparelserne skal findes.

- Jeg har ingen tro på, at vi finder besparelserne andre steder end på fritidsområdet. ? Vi har lavet et forlig. Det er et bredt forlig, politikerne står bag ved den i bredt flertal, lyder det formanden for Familie - og Kulturudvalget i Lemvig Kommune, Henrik Thygesen (V).

Nedsætter tilskud

Sparekniven er efter alt at dømme rettet mod Lemvigs idrætsforeninger og idrætshaller. Kommunen vil sænke tilskud til blandt andet hal-leje. Og det vækker bekymring i Lemvig Basket, der står til at miste op i mod seks procent i tilskud. 

- Vi bruger rigtig mange kræfter allerede nu på at få økonomien til at hænge sammen, og 30.000 kroner det er jo omkring halvtreds procent af vores kontingentindtægter, som de er nu, siger Renè Jakobsen, der er formand i basket-klubben.

Øgede udgifter betyder øgede indtægter. Det kan tvinge idrætsforeningerne til at skrue op for kontingentsatserne.

- Vi frygter selvfølgelig, at det vil betyde, at vi kommer til at miste endnu flere medlemmer, og det kan jo være en af grundende til, at en forening kan komme til at dø af den her grund, siger René Jakobsen.

Idrætshaller tvinges i knæ

Bekymret er også de otte idrætshaller, der er at finde i Lemvig Kommune. Sparekniven vil skære 15 procent af deres kommunale tilskud.

- Det er for alle os haller virkelig bekymrede og en yderst alvorlig situation. Vi kan ikke forstå, hvorfor vi skal rammes SÅ hårdt, siger halinspektør i Harboøre Centeret, Jesper Holm. Familie og Kulturudvalget arbejder netop nu på at bestemme, hvor besparelserne skal findes. Sikkert er det, at både haller og idrætsforeninger er i spil.

- Det er et langt sejt træk og få en kommune til at virke. I hvert fald i Lemvigs område. Der er næsten altid en spareudfordring hvert år.

Frygter lukning

Hallerne og foreningslivet frygter, at fremtiden byder på afvikling og ikke udvikling.

- Jeg tror ikke, der er nogen foreninger, der ikke i forvejen føler, at de drejer på alle knapper for at få tingene til at hænge sammen

Yderste konsekvens kan i følge foreningslivet blive, at haller og idrætsforeninger må lukke. Men den udmelding tror udvalgsformanden ikke på.

- Det her, det kan lade sig gøre og gennemføre. Dermed ikke sagt, at det er sjovt eller at det er en sund øvelse. Men et af punkterne i vores udredning har jo været, at det her var ikke en øvelse, hvor der skulle lukkes haller, siger Henrik Thygesen (V).

Familie og Kulturudvalget vil på et udvalgsmøde den 4. november træffe endelig beslutning om, hvor de halvanden million skal findes. De forventede besparelserne vil være en realitet allerede fra nytår.

 Se mere i vores nyhedsudsendelse klokken 19.30:

2:43
Lemvig Kommune skal spare halvanden million kroner på fritidsområdet. Det kan betyde færre penge til idrætsforeninger.