Lemvig Kommune er bedst til at få flygtninge i job

​Det går bedre i hele landsdelen, men Lemvig indtager førstepladsen.

Abdul Kader er blevet fastansat hos Bjarnes Fisk. Et job han er meget stolt af.
Abdul Kader er blevet fastansat hos Bjarnes Fisk. Et job han er meget stolt af.
Foto: Emilie Grav, TV MIDTVEST

Det går fremad i hele landet, når det kommer til at få flygtninge og deres familiesammenførte ægtefælder i job. I juni 2016 var 17,9 procent i job – i samme måned i år var det 26,7 procent på landsplan.

Her i landsdelen går det også i den rigtige retning, og især i Lemvig er det lykkedes at få flygtningene i arbejde. I juni måned var 29,8 procent i arbejde.

På kommunens jobcenter arbejder de hårdt på at få de nye borgere i job. Tre ud af de i alt ti virksomhedskonsulenter er specialiserede på området.

- Jeg tror helt klart, at det går godt, fordi vi sidder et team af virksomhedskonsulenter, der arbejder tæt sammen. Vi ved, hvad der rører sig og hjælper hinanden med at finde de rigtige virksomheder til vores flygtninge, fortæller Integrations- og virksomhedskonsulent hos Jobcenter Lemvig Jørn Christian Sørensen.

Han anerkender dog, at det kan være en udfordring.

- Selvfølgelig er det en udfordring, når man har med integrationsborgere at gøre på grund af sprog og kultur, så det kræver også, at vi finder det rigtige match og den rigtige virksomhed. Der må man sige, at vores virksomheder har fået øjnene op for, at der er rigtig mange gode kræfter, siger han.

Typisk starter borgeren i en kort praktik, der giver videre mulighed for at komme i et løntilskud.

Abdul Kader og hans chef Karina Stefansen.
Abdul Kader og hans chef Karina Stefansen.
Foto: Emilie Grav, TV MIDTVEST

Abdul fileterer rødspætter

En af de flygtninge der er kommet i arbejde er Abdul Kader. Han flygtede til Danmark fra Eritrea for to et halvt år siden, og i det sidste halvandet år har han arbejdet hos Bjarnes Fisk i Lemvig.

- Jeg arbejder fuldtid hos Bjarne, fortæller han stolt.

I dag er to af Abdul Kaders tyve kollegaer flygtninge. De to andre er ansat med løntilskud fra kommunen. Hos Bjarnes Fisk er de glade for deres nye kollegaer.

- Det hele startede med, at der kom en konsulent og spurgte, om jeg kunne være interesseret i at have en flygtning ansat. Det kunne jeg, og det går rigtigt godt, siger indehaver hos Bjarnes Fisk, Karina Stefansen Skinnerup.

Selvom der er sproglige barrierer, så går det alligevel.

- De har en energi og en arbejdsmoral, der gør, at de giver en masse, også til de andre kollegaer, forklarer hun.

2:32