Lemvig-butik dropper Black Friday: Handler om troværdighed

Mens dankortene over hele landet bliver skambrugt til Black Friday, så har en butik i Lemvig valgt ikke at deltage i den store forbrugsfest.

euronics_lemvig.jpg
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

I Danmark kom forbruget sidste år op over to milliarder kroner på Dankort på Black Friday ifølge RetailNews.

Det gjorde dagen til den største handelsdag i Danmark nogensinde. 

Men mens adskillige dankort formentlig puster efter fejret efter at være blevet kørt igennem adskillige dankortmaskiner, så er det en helt anden sag i Lemvig.

For her har elektronikbutikken Euronics valgt ikke at holde Black Friday.

- For mig er det vigtigere at bevare min troværdighed og min integritet. Jeg synes, at det er utroværdigt, at man en enkelt dag kan gå ud og sælge varer til markant lavere priser, end de bliver solgt til dagligt, siger Brian Kvist, der er indehaver af Lemvig Radio-Tv.

Derfor er der også lange udsigter til at få Black Friday til Euronics i Lemvig.

- Det ser jeg ikke som en mulighed i forhold til troværdighed over for de kunder, der kommer og køber få dage før Black Friday og få dage efter. Dem er jeg utroværdig overfor, og jeg vil være utroværdig over for min butiksdrift, siger Brian Kvist.

Samtidig ville det heller ikke kunne betale sig økonomisk.

- Det ville betyde, at vi ville få mere omsætning. Men det ville bare være død omsætning. Forstået på den måde, at vi ikke ville få noget ud af det. Det ville være nulavance eller negativ avance, siger Brian Kvist. 

Kan koste lokalsamfundet

Det er svært for de lokale butikker at klare sig i kampen mod de store kæder, der har en stor omsætning på Black Friday, men som ikke genererer det store overskud.

- Når man kigger på den avancestruktur, der er i vores branche, så er det uladsiggørligt. Man kan kun sælge alle de varer til den pris, hvis man er villig til at sende penge ud af døren, siger Brian Kvist.

Som lokal butik er der ikke råd til det, hvis man gerne vil blive ved med at eksistere. Men selv hvis de lokale butikker vælger Black Friday fra, risikerer de at blive ramt af det negativt.

- Det er oplagt, at det kommer til at gå ud over julehandlen. Vi er i en situation i de mindre byer, hvor vi er nødt til at skulle tjene en lille smule på de varer, vi sælger. Som jeg plejer at sige til mine kunder: "det er vigtigt, at jeg tjener lidt, for ellers er jeg her ikke næste gang, hvor der er behov for mig", siger Brian Kvist.

2:21
Selv om mange af os bliver fristet af tilbuddene, så er der delte meninger om Black Friday-konceptet.