Lektor forsker i musik til senhjerneskadede

Musik virker ikke blot over for demente, men også i forhold til senhjerneskadede. En forsker laver netop nu et ph.d.-projekt om hvordan.

Musik - rasle instrument.jpg

Tove Stenderup er lektor på Pædagoguddannelsen i Ikast. Hun arbejder for tiden på en ph.d.-afhandling om, hvordan pædagoger kan bruge musikken i mødet med senhjerneskadede.

- Nogle af de senhjerneskadede har fortalt mig, at hvis de har glemt noget, så kan de ved at holde en puls og slå på benet i en rytme pludselig komme i tanke om det igen. På den måde bliver musikken en drivkraft til at finde det rette tempo - en energi, som driver dem fremad, fortæller hun til TV MIDTVEST.

Opmærksomheden på musik som hjælpemiddel er kommet i fokus efter, at TV MIDTVEST de seneste dage i serien, Lyden af Liv, har fortalt om musikterapeut Jens Anderson-Ingstrup, som med musik arbejder med demente. At det virker, er helt naturligt, forklarer Tove Stenderup.

- Musikken er en del af ens identitet. Det kan være til dans, når man støvsuger, hvis man er ked af det eller i festhumør. For de senhjerneskadede giver musikken dem minder fra før, de fik en hjerneskade. På den måde kan de gennem musikken anerkende sig selv igen og forstå den situation, de nu er i. Det handler om minder, sammenhold og sociale relationer. 

Sidste afsnit i Lyden af Liv bliver sendt torsdag kl. 19.30. Her kan I også se og høre mere om, hvad Tove Stenderups projekt går ud på.