Leif Mikkelsen: Kommunerne bruger tilskuds-regel forkert

Det er ikke 25-års-reglen, der er problemet, men i stedet kommunernes brug af tilskudsreglerne. Det mener folketingsmedlem, der selv var med til at lave reglerne.

LA'eren Leif MIkkelsen var selv med til at lave 25-års-reglen. Han mener kommunerne bruger reglen forkert.
LA'eren Leif MIkkelsen var selv med til at lave 25-års-reglen. Han mener kommunerne bruger reglen forkert.
Foto: Steen Brogaard

Idrætsforeninger er i flere kommuner tvunget til at lave administrative krumspring for at undgå at blive skåret i tilskud, fordi foreningerne har et højt antal medlemmer over 25 år. Men det er ikke reglerne, den er gal med. Det er kommunernes forskellige måder at administrere på, mener Liberal Alliances Leif Mikkelsen. 

- Hvorfor kigger kommunen overhovedet på, hvor mange ældre der er i foreningen? spørger Leif Mikkelsen retorisk. 

Han var selv formand for DGI da folkeoplysningsloven blev lavet. Han sad i udvalget, der vedtog at der skulle indføres kommunalt tilskud til lokaleleje til foreninger, der havde medlemmer under 25 år. Men de såkaldte 25-års-regel betyder i dag, at en del kommuner bruger antallet af medlemmer i foreningerne til at trække foreningerne i støtte.  

- Det er værd at få sagt, at reglen blev lavet for at sikre et målrettet tilskud mod børn og unge. Det synes jeg stadigvæk, er en god ide. Får vi de unge engageret tidligt, er der langt større chance for, at de bliver ved med at leve et aktivt liv. Man ønskede en fortrinsret til børn og unge, siger Leif Mikkelsen.    

Når foreninger som Troldhede GIF har delt sig i to foreninger - en med mange voksne og seniorer og en med børn og unge. Så er det fordi foreningen i 2014 stod til at miste tilskud på 140.000 kroner, fordi der var mange seniorer i foreningen.

Ringkøbing-Skjern Kommune bruger 25-års-reglen til at trække foreninger med mange medlemmer over 25 år i støtte.

Her er et eksempel: 

Hvis der er mere end 50% af foreningens samlede medlemstal, der er under 25 år, så får foreningen 68% af lokaleudgiften som tilskud, men har foreningen 51% medlemmer over 25 år, falder kommunens tilskud til 40% af lokelaudgiften. 

Men den praksis er en fejl, mener Leif Mikkelsen.

- Det var slet ikke sådan tænkningen var, før vi lavede reglen. Jeg forstår ikke, hvorfor kommunerne ikke beslutter sig for, hvor meget et ungt menneske skal have i tilskud i en forening, og så helt ser bort fra hvor mange seniorer, der er i foreningen. Det var det, der var meningen med reglerne. Det var ikke meningen, at kommunerne skulle lave alle mulige mellemregninger og procentandele og hvad ved jeg, siger Leif Mikkelsen. 

Vil ikke ændre reglerne

DGI er kritisk overfor 25-års-reglen. I den store idrætsforening mener formand, Søren Møller, at kommunernes administration af reglen sætter en stopper for nye initiativer i foreningerne. 

- Vi er kede af den regel. Og vi opfordrer kommunerne til at overveje, om der ikke er så meget at hente på forebyggelse, at de ikke taber noget på at bruge den regel, siger Søren Møller. 

Hos DGI kender man problemstillingen fra Ringkøbing-Skjern fra en lang række andre kommuner. 

- Hvis den lokale idrætsforening opretter et hold med for eksempel stavgang, så kan det betyde at de får en mindre tilskudssats til juniorholdet i håndbold. Det virker bagvendt, siger Søren Møller. 

2:02
Et voksende medlemstal kan vise sig at være et problem for mange idrætsforeninger, hvis der kommer mange voksne medlemmer. Så risikerer klubberne at miste mange penge.

I dag sidder Leif Mikkelsen i folketinget for Liberal Alliance, som er en del af regeringen sammen med Venstre og Konservative. I regeringengrundlaget på side 79 under afsnittet KULTUR, FORENINGSLIV OG MEDIER skriver regeringen selv; 

 - Regeringen vil arbejde for, at der fortsat er en meget stor del af befolkningen, der dyrker motion og idræt og er aktive i en forening – lige fra børn til seniorer. Regeringen deler DIF’s og DGI’s målsætninger om, at i 2025 skal 50 pct. af danskerne være medlem af en idrætsforening, og 75 pct. af befolkningen være idrætsaktive. 

Men selv om det altså er regeringens erklærede mål, mener Leif Mikkelsen ikke, at politikerne på Christiansborg skal pille yderligere ved reglerne. 

- Det her er en meget god kommunalpolitisk sag. I mange af de små foreninger kender folk jo hinanden og en del går jo igen i byrådene. Jeg mener, at foreninger må arbejde for at kommunen ændre administrationen af reglerne. De må jo vælge nogen politikere, der kan se problematikken, siger Leif Mikkelsen, der i øvrigt mener, at de fleste ældre og voksne selv bedre er i stand til at betale et højere kontinget end børn og unge. 

- Reglerne skulle netop sørge for, at selv familier med mange børn, kunne have råd til at være med i foreninger og leve et aktivt liv, siger Leif Mikkelsen. 

Konservativ: Det koster penge, at ændre reglen

Hos de konservative erkender idrætsordfører, Orla Østerby, at 25-års-reglen tilhører en anden tid. 

- Det er mange år siden, den blev lavet. Dengang var det store fokus jo på de unge mennesker. Der må vi sige, at i dag er seniorerne jo mere friske og lever et mere aktivt liv, siger Orla Østerby.

Udover at være medlem af Folketinget sidder Orla Østerby også i byrådet i Lemvig Kommune. I Lemvig bruger kommunen også muligheden i 25-års-reglen til at trække foreningerne i tilskud, hvis en bestemt andel af foreningens medlemmer er over 25 år. 

Han vil gerne være med til at kigge på reglerne centralt men understreger, at det vil koste penge, at ændre på reglerne. 

- Hvis vi på Christiansborg beslutter for eksempel at sløjfe 25-års-reglen, så skal der jo komme flere penge til foreningerne enten fra kommunernes budgetter eller fra alle medlemmer via kontingentet. Det skal vi lige huske, når vi diskuterer 25-års-reglen.