Nyt tiltag: Legeposer i flere former skal skabe liv på biblioteket

Et bibliotek skal være meget mere end bøger, mener man i Holstebro. Derfor har biblioteket udviklet et nyt koncept til de mindste børn med legeposer, der skal styrke både sprog og motorik.

Legeposerne er klar til udlån. Forventningerne til det nye projekt er store hos biblioteket i Holstebro.
Legeposerne er klar til udlån. Forventningerne til det nye projekt er store hos biblioteket i Holstebro.
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

Sansebolde, balancetest og en rullende tyv.

Lyder det som noget du kan læse under natlampens skær? Nej vel.

Fremtidens bibliotek byder på meget mere end den traditionelle bog. Udgangspunktet ved de nye legeposer på biblioteket i Holstebro er præcis det samme, som når det handler om de mere kendte bøger.

- Vi er på et bibliotek. Alle tænker i bøger, hvor man læser med hovedet og ikke bruger kroppen til noget, og det synes vi er lidt en fejl, for kroppen vil gerne være med. Legeposerne kan bruges til at træne motorik og sprog for de mindste, fortæller Rasmus Riishøj, bibliotekar, Holstebro Bibliotek.

Til at starte med er der seks forskellige slags poser til udlån. De har alle hver deres tema og indhold.

Brugervenlighed roses

Tanken er, at legeposerne skal være nemme at gå til for alle. Således kan de både lånes af private, dagplejere og skoler. For pædagog Tove Allerslev fra børnehuset Nova i Holstebro er legeposerne allerede en succes.

- Jeg synes, det er godt at få noget inspiration, og her var der nogle nye materialer: Der var ringene, vi lige har leget med, og så kan vi jo bruge det, og måske kan vi sige 'whoa, det vil vi gerne have mere af', og så kan vi indkøbe det, eller vi kan sige, at vi har noget tilsvarende. Vi kan bruge det vi kan af det, og det kan jeg godt lide - at det er et tilbud og inspiration, fortæller Tove Allerslev.

Ideerne til indholdet af legeposerne kommer flere forskellige steder fra. Blandt andet har en gruppe pædagogstuderende udviklet en af poserne, der lægger op til meditation med de mindste.

1:41
Se hele indslaget om legeposerne her. 
1:59
Se hele indslaget om legeposerne her.