Ledige unge presser kommunerne

Stadigt flere unge sidder fast i kontanthjælpssystemet uden en uddannelse eller en praktikplads. I Viborg skal en særlig indsats rette op på problemet.

Jobcenter.jpg

Stadigt flere unge sidder fast i kontanthjælps-systemet uden en uddannelse eller en praktikplads. Det skriver DR Midt & Vest i dag. Og den udvikling giver kommunerne massive problemer.

Bombe for det forebyggende arbejde

I Viborg Kommune går 800 unge under 30 år i øjeblikket ledige på kontanthjælp.

- Det er reelt en bombe under hele vores forebyggende arbejde, siger Søren Gytz Olesen, der formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget i Viborg Kommune.

Ifølge ham er mange andre kommuner på samme måde udfordret af et stort antal unge på kontanthjælp.

"Vi er ved at tabe en hel generation"

Formanden for Landsforeningen Lediges Vilkår, Helle Nielsen fra Randers, oplever også et stigende antal unge på kontanthjælp.

- Vi er ved at tabe en hel generation af unge mennesker ligesom vi gjorde i 80'erne, siger Helle Nielsen til DR MIdt & Vest.

Michael på 30 år er en af de unge kontanthjælpsmodtager, der presser systemet. Han bor i Vildbjerg ved Herning.

- Jeg drømte om at blive kok og gør det egentlig stadig. Men det gik ikke på skolen, fordi jeg er ordblind. Så stoppede den ligesom der, siger Michael.

Unge mænd overrepræsenteret  

- Det kan godt være, at alle siger, vi skal i skole, men det er altså ikke nemt for folk, der er ordblinde, siger Michael, der uden held har forsøgt sig med forskellige hjælpemidler.

Det er mænd, der udgør størstedelen af de 800 unge på kontanthjælp - i hvert fald i Viborg.

- De har måske har fået lov at sidde på bagerste række i folkeskolen uden at få stillet krav til sig, siger Søren Gytz Olesen (SF).

I flere tilfælde er de unge mænd så landet i misbrugsproblemer og har mistet al motivation.

- Det er jo en stor ulykke for dem selv, og så er det jo også ganske dyrt for den kommunale økonomi at rette op på, siger Søren Gytz Olesen.

Særlig indsats næste år

Gennemsnitligt koster det, hvad der svarer til, 20 årslønninger for det offentlige pr. ung, som ender med at sidde fast på offentlig forsørgelse.

- Næste år sætter kommunen en særlig indsats i gang overfor især de unge mænd, som ellers vil koste samfundet mange penge i de kommende år, siger Søren Gytz, der altså er formand for Viborgs social- og beskæftigelsesudvalg, til DR Midt & Vest.

/Ritzau/