Ledige studiepladser er skævt fordelt: Flest i Midtjylland

114 studier i Midtjylland har stadig ledige pladser, og mens alle pladser på læreruddannelsen i Aarhus er besat, kan man stadig blive lærer her.

Læreruddannelsen i Skive er blandt dem, der stadig har ledige pladser - lige som i Silkeborg og Nørre Nissum. Til gengæld er alle 505 pladser på professionshøjskolens afdeling i Aarhus er allerede besat.
Læreruddannelsen i Skive er blandt dem, der stadig har ledige pladser - lige som i Silkeborg og Nørre Nissum. Til gengæld er alle 505 pladser på professionshøjskolens afdeling i Aarhus er allerede besat.
Foto: TV MIDTVEST

Der er stadig masser af muligheder for at begynde at studere efter sommerferien for dig, der ikke kom ind på drømmeuddannelsen. Men mulighederne er skævt fordelt. Det skriver Jyllands-Posten.

Blandt de 392 studier med ledige pladser ligger de 114 i Midtjylland, 86 i Syddanmark og 71 i Nordjylland. I Region Hovedstaden er tallet 68, viser en opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Tallene får ikke uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen til at gå væk fra ambitionen om at decentralisere udbuddet af uddannelser.

- Vi har en ambition om, at man skal kunne uddanne sig i hele landet, også gerne mere, end man kan i dag. Det er primært et spørgsmål om at have et land i balance og sikre, at der er mulighed for at uddanne sig i hele landet, siger Ane Halsboe-Jørgensen til avisen.

Skæv fordeling på læreruddannelsen

Sammenligner man de enkelte uddannelser kan være også her være en skæv fordeling af ledige studiepladser. Det er læreruddannelsen på VIA University College i Region Midtjylland et eksempel på. Her er det sværere at få de unge til at søge ind på afdelinger, der ligger væk fra Aarhus.

På uddannelsen blev der i går optaget 701 unge. Alle 505 pladser på professionshøjskolens afdeling i Aarhus er allerede besat - til gengæld er der stadig 392 ledige pladser i Silkeborg, Skive og Nørre Nissum.

Prorektor Louise Gade anerkender, at det er et »stort, vedvarende træk« at få de unge til at vælge geografisk bredere.

- Vi har ikke fysisk plads til flere i Aarhus, og som professionshøjskole har vi også et geografisk ansvar for at have en jævn fordeling ud i landet. Det er ikke kun et spørgsmål om at få de unge ind på uddannelsen. Det er også for at få dem i beskæftigelse de steder, hvor der er mangel på arbejdskraft, siger hun.

Både ministeren og Louise Gade fremhæver, at det er lykkedes at få nogle unge til at vælge mere decentralt. Det gælder f.eks. sygeplejerskeuddannelsen.

2:49
IT-branchen mangler arbejdskraft, men de får ikke lov at optage så mange studerende, som de har plads til. En 10 år gammel beregningsmodel får skylden.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST