Lav forårssol giver uheld på vejene

Den skarpe forårssol er i øjeblikket skyld i uheld på de danske veje. SOS Dansk Autohjælp opfordrer bilister til at være ekstra opmærksomme med to råd.

bogohovedbygning3sol_fotograf_ib_soerensen.jpg
Foto: Ib Sørensen

Mange har nok gået hele vinteren og sukket efter mere lys og solens varme stråler. Nu er tiden kommet, hvor forårssolen kigger frem, men det betyder også, at solen er særligt skarp og samtidig står lavt på himlen.

Mange bilister oplever derfor at blive blændet af det stærke modlys. Det kan være farligt, og SOS Dansk Autohjælp opfordrer i en pressemeddelelse til skærpet opmærksomhed, når man færdes i trafikken.

- Vi oplever i øjeblikket flere assistancer, hvor bilisten enten er kørt ind i en forankørende bil eller en anden forhindring, fordi vedkommende er blevet blændet. Den lave sol betyder også flere uheld, hvor bilister fx overser andre trafikanter i kryds med ubetinget vigepligt, fortæller vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp, Anette Bjørn Juncher.

Afstand og rene ruder

Det bedste, man som bilist kan gøre for at undgå trafikuheld, er at holde en god afstand til bilen foran en.

- Selvom solskærmen er slået ned, og solbrillerne er fundet frem, kan det stadig være svært at orientere sig ordentligt, hvis man kører lige mod den lavtstående sol. Det skarpe modlys udvisker kontrasterne, og det kan derfor være svært at se bremselygterne fra den forankørende bil eller det røde lys i en lysregulering, forklarer Henrik Olsen, stationsleder hos SOS Dansk Autohjælp i Køge.

- Vi ser en klar ændring i kørslen, når bilisterne kører mod den blændende sol. Der sker blandt andet flere hårde og pludselige opbremsninger. Og særligt på motorvejen, hvor farten er høj, kan det skabe farlige situationer, fortsætter Henrik Olsen.

Derudover er det vigtigt, at man holder sin bils ruder og spejle rene, så man altid har det bedste udsyn.

- Stærk sol og fedtede ruder mindsker udsynet, og det øger risikoen for at overse andre trafikanter eller forhindringer på vejene. Det er derfor vigtigt at holde ruderne rene, at pudse spejlene og sørge for at have sprinklervæske på bilen, siger Henrik Olesen.