Lars Løkke vil fremrykke Venstres landsmøde: Løkke vil fortsætte som formand - Kristian Jensen er tavs

Der skal styr på uroen i Venstres bagland. Sådan lyder meldingen fra Lars Løkke Rasmussen, som samtidig meddeler, at han genopstiller som partiets formand.

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Der skal sættes punktum for den seneste tids uro i Venstres bagland, og det skal ske snarest muligt.

Det mener partiets formand Lars Løkke Rasmussen, som søndag aften på Facebook lægger op til, at hovedbestyrelsen bør fremrykke Venstres landsmøde, så der kan komme styr på den politiske linje.

Landsmødet var egentlig planlagt til den 16.-17. november i Herning, men Lars Løkke Rasmussen mener, at det i stedet skal afholdes inden Folketingets åbning i oktober, så partiet kan blive klar til en ny politisk sæson.

- Så vi ved, hvad den politiske linje er, og hvem der skal stå i spidsen for den, skriver Lars Løkke Rasmussen.

Du kan se Lars Løkke Rasmussens opslag på Facebook her.

Han gør det samtidig klart, at han selv genopstiller til formandsposten i Venstre.

- Jeg ønsker at fortsætte som formand for Venstre og tage nøglerne til Statsministeriet tilbage. Jeg ønsker at fortsætte med tegne partiet udadtil og sikre maksimal indflydelse for partiet. Derfor vil jeg søge genvalg som formand og opbakning til min politiske linje ved landsmødet, skriver Løkke.

Kristian Jensen forholder sig tavs

TV MIDTVEST har søndag aften talt med Venstres næstformand Kristian Jensen, der er valgt i Herning. Han er på nuværende tidspunkt meget fåmælt omkring Lars Løkke Rasmussens udmelding.

- Jeg afventer møderne, som vi skal have i Venstres organisation i den kommende weekend. Derefter skal jeg nok melde noget ud, siger Kristian Jensen.

Venstre afholder den 31. august møde i partiets hovedbestyrelse, hvor uroen er på dagsordenen. Hvad Kristian Jensen til den tid agter at melde ud, vil han ikke sige noget om, før møderne er overstået.

Analytiker: Det er politisk pokerspil

TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen siger til TV 2, at Lars Løkke er gået i offensiven.

- Det er politisk pokerspil fra Lars Løkkes side. Han satser på, at hans modstandere ikke kan nå at finde og skabe opbakning til en eventuel modkandidat ved et formandsvalg. Det er vigtigt for ham, at han tager det initiativ inden eksempelvis Venstre i Region Midtjylland, som skal diskutere situationen i den kommende uge, kommer på banen og måske har et ønske om, at han går af, siger Peter Lautrup-Larsen.

At få fremrykket landsmødet har dog ikke noget med pokerspil at gøre, vurderer Peter Lautrup-Larsen.

- Løkkes begrundelse for at ville fremrykke landsmødet er reel nok – det vil være bedst, hvis situationen i Venstre er afklaret inden Folketingets åbning, siger han.

Uroen ulmer i Venstre

Søndagens udmelding fra Lars Løkke Rasmussen kommer ovenpå en periode med interne stridigheder. Venstre har været præget af uro siden partiets sommergruppemøde den 12. august. Her lagde partiets nestor Claus Hjort Frederiksen op til, at næstformand Kristian Jensen skulle trække sig fra sin post. 

Claus Hjort Frederiksen sagde dengang, at Kristian Jensen har opført sig illoyalt over for formand Lars Løkke Rasmussen. Kristian Jensen udtalte sig i et interview med Berlingske imod en SV-regering. Dermed undsagde han Løkke, som ikke vil udelukke den tanke, han selv kom med under den seneste valgkamp.

Interviewet og budskabet skabte stor uro i Venstre, og Claus Hjort Frederiksen har offentligt sagt, at Kristian Jensen bør træde tilbage.

På sin Facebook-side adresserer Lars Løkke Rasmussen uroen og kalder Venstre et parti, som lige nu er ukampdygtigt.

- Der er lige nu et alt for stort fokus på enkeltpersoner og arvefølgen i Venstres ledelse. Det gør os ukampdygtige som parti og skygger for Venstres politiske projekt. Det kan vi selvfølgelig i længden ikke være tjent med. Derfor må diskussionen bringes til konklusion hurtigst muligt – og det kan kun ske på et landsmøde, skriver han.

3:31
TV MIDTVEST den 12. august: Kristian Jensen slår fast, at der stadig er et delt formandskab i Venstre. Dermed går han i rette med Claus Hjort Frederiksen.