TV-direktøren om sin skolekammerat: Lars Larsen kunne ikke regne, men han regnede den ud

De gik i skole sammen i Hurup. I dag husker tidligere TV MIDTVEST-direktør Lars Larsen som en, der trods sin succes altid forblev et "helt almindelig menneske."

Tidligere direktør på TV MIDTVEST, Ivar Brændgaard, gik i skole med Lars Larsen. I dag mindes han ham med stor respekt.
Tidligere direktør på TV MIDTVEST, Ivar Brændgaard, gik i skole med Lars Larsen. I dag mindes han ham med stor respekt.

Det her er fortællingen om en dreng fra Thy. Fortalt af en anden dreng fra Thy. Begge voksede de op i Hurup. Den ene i byen, og den anden på landet.

70-årige Ivar Brændgaard gik på Hurup Realskole med Lars Larsen. Manden, der siden blev en af Danmarks rigeste og mest succesfulde købmænd. En mand, der har efterladt sig mange spor og store indtryk – også hos den tidligere TV MIDTVEST-direktør.

- Jeg husker ham for hans vedholdenhed og hans stædighed. Der var en aura omkring ham, og man kunne mærke, at han var en mand, der havde stærke meninger. Og så er han slik-mutterens yngste dreng fra Thy, der trods sin succes forblev et helt almindeligt menneske, fortæller Ivar Brændgaard.

"Han arbejdede fordi han skulle"

Lars Larsen voksede op under trange kår i Thy. Han var yngste barn i en søskendeflok på fire, hans far døde, inden Lars Larsen blev født, og hans mor, Signe Vera Kirstine Hansen, forsøgte sig med både landbrug, hoteldrift og en slikbutik.

1:52
Lars Larsen blev 71 år og blev kendt som Dyne Larsen. I 1979 åbnede han den første JYSK butik

Moderen havde det dårligt, og økonomien ligeså. Flere gange blev alenemoren indlagt på psykiatrisk afdeling i Viborg og havde derfor mere end almindeligt svært ved at tjene til dagen og vejen som indehaver af den lokale slikbutik. Derfor måtte Lars Larsen allerede i en tidlig alder ud og tjene penge til familien.

- Han og hans brødre havde ryggen mod muren. De var alene med deres mor, så de vidste, at de var nødt til at tjene penge. Og det gjorde Lars Larsen. Fordi han skulle. Og derfor lærte han allerede som barn, at man skulle arbejde hårdt og være både påholden og udholdende.

Matematik-makkere med udfordringer

I matematiktimerne sad de to Thy-drenge – Ivar Brændgaard og Lars Larsen - ved siden af hinanden. Begge med de samme udfordringer, fortæller den tidligere TV-direktør.  

- Vi forstod os ikke på matematik, og vi frygtede læreren, der havde det med at hive os op til tavlen med det ene formål at udstille os. Vi var elendige til matematik, og Lars Larsen kunne ikke regne, men man må sige, at han siden regnede den ud, fortæller Ivar Brændgaard i et grin.

Og det gjorde han. Lars Larsen skabte siden og på trods af udfordringerne i matematik et erhvervsimperium, der kan tage pusten fra enhver. 2700 butikker fordelt over 52 lande siger mere end tallet i karakterbogen.  

- Men han forblev alligevel folkets mand, slutter Ivar Brændgaard.

Ivar Brændgaard og Lars Larsens veje skiltes, da de begge flyttede fra Thy. Men de mødtes sidenhen nogle få gange – blandt andet til 25 års jubilæum på Hurup Realskole.

Lars Larsens døde mandag morgen omgivet af sin familie i sit hjem i Sejs ved Silkeborg.  

9:47
Lars Larsen kom fra fattige kår i Thy og endte som Danmarks fjerderigeste mand.