Larm, svineri og hærværk: Biblioteker har problemer med unge besøgende

Problemer med unge på bibliotekerne udenfor normal åbningstid får nu Viborg Kommune til at skærpe kravene.

Per Møller Jensen er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Viborg Kommune.
Per Møller Jensen er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Viborg Kommune.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Det er blevet normalt at kunne komme ind på mange biblioteker udenfor normal åbningstid. Man skal bare bruge sit sundhedskort og en kode.

Men den mulighed er nu fortid for de 14 og 15-årige i Viborg, hvor aldersgrænsen for at kunne komme ind er blevet ændret fra 14 til 16 år.

- Der er nogle unge mennesker, som ikke helt kan de sociale færdselsregler, og så risikerer man at miste kørekortet, og det er det, der er optræk til, forklarer Per Møller Jensen, der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Viborg Kommune.

Hærværk og svineri

Problemet er at grupper af unge er begyndt at bruge bibliotekerne til alt andet end boglån. De laver larm i lokalerne og efterlader hærværk og svineri.

- Der har været elementer af hærværk. Der har været tale om, at der er møgbeskidt, og der har været tale om joints, der ligger rundt omkring i krogene, siger Per Møller Jensen.

Problemerne er et udtryk for, at de unge har fundet et frirum uden voksenkontrol på de ubemandede biblioteker, fortæller den daglige leder af værestedet Sted1 i Viborg, Søren Krog.

- Her er der mulighed for at sidde, uden der er nogen der kommer og forstyrrer dem eller stiller spørgsmålstegn. Der er lunt, der er rart, der er lyst, og man har også mulighed for at gå på toilettet, siger han.

Åbne biblioteker

Det er flere år siden, at Viborg og flere andre kommuner åbnede muligheden for at man kan besøge bibliotekerne udenfor åbningstid. Men det er først nu, at det er begyndt at give problemer.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi skal skride til det her, men kan man ikke indordne sig under fælles færdselsregler, så sker der sådan noget som det her siger Per Møller Jensen.

Uromagerne har typisk vist sig at være 14 og 15 år, og det er derfor, at aldersgrænsen nu bliver hævet til 16.

Problemerne med unge gæster har ikke kun ramt hovedbiblioteket i Viborg, men også flere af filialerne.

1:49