Landspolitikere går ind i sag om arbejdsforhold: - Regeringen skal vågne op

Det voldsomme arbejdspres på Regionshospitalet i Herning, får nu flere af Folketingets partier til at reagere.

1:59

De seneste dage har tillidsrepræsentanter fortalt om, hvor presset personalet på Herning Sygehus er. I flere tilfælde beretter de ansatte om, at de hverken kan nå på toilettet eller spise frokost. Uacceptabelt, mener flere partier – blandt andet SF.

- Selvfølgelig bliver sygeplejersker og SOSU’er fysisk og psykisk ramt af at have så travlt her, og det kan vi bare ikke være bekendt, siger Signe Munk, næstformand i SF.

Også Socialdemokratiet mener, at situationen er meget alvorlig. Derfor kræver partiets sundhedsordfører omgående handling fra den siddende regering.

- Nu skal I altså vågne op. I skal forstå, hvilken alvorlig situation, det er, når arbejdstilsynet gang på gang må give påbud med baggrund i travlhed for personalet. Det her er dybt alvorligt, siger Flemming Møller, der er Socialdemokratiets sundhedsordfører.

At de ansatte ikke får mad, når de er på arbejde, kan få langt større konsekvenser end blot en rumlende mave.

- Mennesker kan jo ikke holde til at være under sådan et psykisk og fysisk pres, som det er at have travlt. Man bliver jo enormt ramt på sin faglighed, når man ikke løser sine sygeplejerskeopgaver godt nok. Man går hjem og tænker på, hvad man mon har glemt, og det betyder jo, at man også har stres, når man kommer hjem fra arbejde, siger Signe Munk.

36 ansatte har sagt op i år

Sagen om arbejdsmiljøet blandt de ansatte på Herning Sygehus er kommet frem, fordi sygehuset i starten af oktober modtog en rapport fra Arbejdstilsynet med en række påbud. I rapporten står blandt andet: 

"Medarbejderne har jævnligt svært ved at få holdt en pause og få spist og at madpakken på grund af travlheden indimellem spises på vej hjem fra arbejdet, og at man ikke når, eller glemmer, at gå på toilettet".

Arbejdsforholdene er ikke ligefrem noget, der holder på de ansatte - siden 2017 har der været 36 opsigelser i plejepersonalet. På Regionshospitalet i Herning er 33 sygeplejersker blevet ansat, hvor ni af dem er rejst igen.

Men selvom regeringspartiet Venstre også er bekymret over arbejdsforholdene for de hospitalsansatte, så er der ikke penge på vej til flere ressourcer.

- Danskernes sundhedsvæsen er, siden 2015, løftet med mere end 5,5 milliarder kroner, og det er regionernes ansvar at sikre, at ledelsen ude på det enkelte afdelinger er sådan, at medarbejderne trives, og patienterne kan føle sig trygge, siger Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann.

Arbejdstilsynet har givet Regionshospitalet i Herning indtil den 15. marts 2019 til at udtænke løsninger, som skal rette op på forholdene.