Landsdelens virksomheder ramt af Brexit

Flere virksomheder i Midt- og Vestjylland oplever faldende efterspørgsel fra Storbritannien op til torsdagens afstemning.

Elefantriste i Holstebro kan mærke usikkerheden i Storbritannien på ordrebøgerne.
Elefantriste i Holstebro kan mærke usikkerheden i Storbritannien på ordrebøgerne.

På torsdag skal briterne beslutte om de vil forlade EU eller blive i fællesskabet. Usikkerheden om afstemningen kan allerede mærkes hos flere midt- og vestjyske virksomheder.  Ordrebøgerne er nemlig blevet lidt tyndere.

En af virksomhederne er Elefantriste i Holstebro. Omkring 25 procent af Holstebro-virksomhedens omsætning kommer fra eksport til det britiske marked. Men op til briternes EU-afstemning er efterspørgslen på de danske riste faldet.

- Det kører lidt trægt. Det gør det. Vi har mærket på det seneste at tilbudsmængden til England er gået ned. Med 30%, vil jeg tro, siger fabrikschef Steffen Skonning Plasmann.

Tabte indtægter for brændeovnsproducent
Også brændeovnsproducenten Morsø har eksport til England. Her venter direktøren lige så spændt på resultatet af briternes afstemning.

- Hvis englænderne går ud af EU så må man efter al sandsynlighed forvente, at pundet kan få et yderligere fald. Det vil betyde tabte indtægter for os som eksportør, forklarer Erik Tejl Christensen, direktør for Morsø Jernstøberi.

Optimisme på den lange bane
Lige nu viser prognoserne fra Storbritannien, at det bliver en utrolig tæt afstemning på torsdag. Men  selv hvis briterne skulle vælge at forlade EU, er fabrikschefen på Elefantriste i Holstebro alligevel optimistisk

- På den korte bane der vil omsætningen falde, det er jeg næsten sikker på. Men på den lange bane får de nok nogle aftaler. Og vi handler jo også i Norge, som ikke er i EU, så mon ikke vi finder en løsning. Det vil bare tage lidt tid, spår Steffen Skonning Plasmann.

 

4:46
På torsdag skal briterne beslutte om de vil forlade EU eller blive i fællesskabet. Afstemningen har ikke kun konsekvenser i Storbritannien - også midt- og vestjyske virksomheder er ramt. Allerede inden afstemningen kan usikkerheden om Storbritanniens fremtid ses i ordrebøgerne her i landsdelen.