Landsdelens museer lider under grønthøstermetode

Regeringen har bestemt, at alle museer skal spare to procent hvert år over en fireårig periode. De gør dermed brug af grønthøstermetoden.

Regeringen vil spare penge, og nogle af pengene skal komme fra kulturområdet. Derfor skal museerne over de næste fire år spare to procent årligt. Den metode kan dog få alvorlige konsekvenser for museerne.  

- Den her lille besparelse eller den her enkelte besparelse, den kan tåles, men hvis det er et princip, man tager i anvendelse, så kan vi jo få problemer med at få tilstrækkeligt uddannet personale til at løse de museumsopgaver, som vi skal løse, lyder det fra Bente Lyndrup, der er bestyrelsesformand ved Museum Mors, der i alt har fire afdelinger på øen. 

Det er samtlige af landets kulturinstitutioner, som bliver ramt af sparekniven. 

- Det har jo den dårlige virkning, at man ikke ved, hvad det er, man sparer væk, og det er jeg i princippet meget i mod, siger Bente Lyndrup. 

Prioriteterne kommer i fremtiden 

Regeringen vil spare i alt 600 millioner kroner på kulturområdet.  Oppositionen kritiserer ligesom Museum Mors metoden, der bliver brugt. 

- Når man skal spare, så foretrækker jeg, at man prioriterer frem for bare at køre besparelser ud over alle. Det synes jeg, der er det mest retfærdige, siger kulturordfører for Socialdemokraterne Mogens Jensen. 

- Alle områder har faktisk måtte spare de her to procent, og derfor synes jeg, at det er helt fair, at kulturen i den her tid også må holde for, siger Britt Bager, der er kulturordfører for Venstre.

Alle områder har faktisk måtte spare de her to procent, og derfor synes jeg, at det er helt fair, at kulturen i den her tid også må holde for.

Selv om Britt Bager forsvarer metoden, så vil hun alligevel arbejde for, at man prioriterer hvilke museer, der skal have støtte.

- Efter 2018 vil jeg rigtig gerne med de andre kulturordførere se på, hvad der giver mening, hvilke museer vi i højere grad skal støtte og hvilke museer, der har udspillet sin rolle, siger Britt Bager. 

Efter sommerferien skal politikerne diskutere hvordan fremtidens museumstilskud skal se ud.