Landsdelen mangler speciallæger

Der er omkring 100 ledige speciallægestillinger i det midt- og vestjyske.

Operation.jpg

De danske sygehuse mangler mindst 500 speciallæger. Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget blandt landets regioner.

Sygehus Thy-Mors, der de seneste dage har fået massiv omtale på grund af en lægefejl, har 21 ubesatte stillinger til speciallæger. Her af mangler 16 overlæger og fem ud af ti læger med speciale i kirurgi.

Hospitalsenhed Vest, der dækker Herning, Holstebro, Lemvig, Ringkøbing og Tarm, har 30 ubesatte speciallægestillinger, mens Hospitalsenhed Midt, der dækker Viborg, Silkeborg, Skive og Hammel, har 42 ubesatte speciallægestillinger.

Manglen på speciallæger er et alvorligt problem, siger formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.

- Det betyder blandt andet, at man ikke kan levere behandlinger på det niveau, man ønsker. Det kan betyde ventetider, at kvaliteten bliver forringet, eller at patienterne skal rejse længere for at få den behandling, som de har behov for, siger han til DR Nyheder.

Små sygehuse har de største problemer

Ifølge DR Nyheders rundspørge mangler alle landsdele speciallæger, men det er især små sygehuse i Danmarks udkant, der har problemer med at rekruttere speciallægerne, vurderer Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Aarhus Universitet.

- Kombinationen af at være et lille sygehus og ligge i Udkantsdanmark gør det svært at tiltrække læger, siger han til DR Nyheder og forklarer, at læger vælger de små sygehuse fra, fordi det kan være sværere at udvikle sig fagligt de steder.