Landsbyindsats måske spildt

Kampen for at forskønne landsbyerne kan være forgæves, når kreditforeningerne samtidig siger nej til huslån.

190813_Landsby.jpg
Foto: Arkiv

Indsatsen med at fjerne gamle faldefærdige huse og på andre måder forskønne landsbyerne kan i værste fald være spildt - sådan lyder det nu fra flere politikere i Thisted Kommune.

Politikerne er frustrerede over, at det mange steder er meget svært at låne penge til at købe et hus i yderområderne.

- Vi ser jo, at långiverne ikke vil give den kredit til husene, som man måske kunne forvente. Og hvis man så kommer ind i en negativ spiral, er pengene spildt, siger den konservative byrådspolitiker Tage Leegaard fra Sønderhå.

Direktør i Realkreditrådet, Ane Arnth Jensen, afviser, at realkreditinstitutterne er med til at fremme en dårlig udvikling.

- Der er ikke sådan, at nogle områder på forhånd er udelukket fra at få et lån. Men kigger som loven kræver på den enkelte ejendom, siger Ane Arnth Jensen.

Hun siger samtidig, at det efter hendes mening er manglen på arbejdspladser i et område, der fremmer den negative udvikling.

I Thisted Kommune er der de seneste fem år brugt 100 millioner kroner på at rive huse ned og gøre landsbyerne mere attraktive.

2:05
I Thisted er de blevet i tvivl, om det overhovedet nytter noget at proppe penge i kommunens yderområder. På trods af investeringer for 100 millioner kroner er det nemlig ikke blevet spor nemmere at låne penge til at købe et billigt hus, og dét skuffer politikerne.