Landsbyer: Klynger er en succes

Skal landsbyerne udvikles og ikke afvikles, står de stærkest ved at stå sammen om at skabe liv på landet. Det viser en ny evaluering.

Foto: Kim Kvist, TV MIDTVEST

Skal landsbyerne overleve, skal de droppe slagsmålet med nabolandsbyen, om hvilke bygninger som skal overleve. For landsbyerne står stærkest, når de mentale sognegrænser rives ned, og de arbejder tæt sammen om at udvikle lokalområdet og deles om faciliteterne. Det viser en evaluering fra DGI og Realdania af fem af landets første landsbyklynger, der har arbejdet sammen siden 2015.

Læs også Landsby har vendt afvikling til udvikling

Carsten Blomberg er projektleder for Landsbyklynger i DGI. Selv om evalueringen af de første klynger er positiv, så peger han på, at man også skal være parat til at opgive noget for at få noget.
    
- Eksempelvis er der i den vestjyske klynge VestRum lavet et fælles fodboldhold. Det kan lyde nemt. Men det er en svær beslutning, når de lokale hold har været vant til i mange år at banke hinanden, siger han til ritzau.

VestRum dækker over landsbyerne Hee, Hover, No, Stadil, Tim, Torsted og Vedersø i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Fakta:

  • En landsbyklynge er en gruppe byer, der i et netværk samarbejder tæt om fælles mål og udnytter hinandens styrker til at udvikle både den enkelte landsby og hele klyngen.
  • Målet er socialt fællesskab samt at bevare og udvikle fælles faciliteter og aktivitetsmuligheder på egnen.
  • Bag projektet "Landsbyklynger" står DGI, Realdania og Lokale- og Anlægsfonden.
  • De fem første landsbyklynger, som indgår i evalueringen, og som omfatter 50 landsbyer, ligger i Faaborg-Midtfyn, Hjørring, Syddjurs, Vordingborg og Ringkøbing-Skjern kommune.
  • De i alt 25 nye klyngeprojekter omfatter op mod 300 landsbyer.

Lea Holst Laursen er lektor på Aalborg Universitet, har forsket i landsbyklynger, og er enig.
    
- Styrken er, at i nogle større geografiske områder kan man bedre holde liv i foreninger og servicefunktioner. Så mister hver lille by ikke alt, men kan dele funktionerne, siger hun til ritzau.
    
- Udfordringen er, at klyngerne også skal forholde sig til, hvor man vil satse, og hvor man skal afvikle. Det første er jo det sjoveste for de fleste ildsjæle, siger hun.

Landsdækkende kampagne

Erfaringerne fra de fem første landsbyklynger føres i øjeblikket videre i en landsdækkende kampagne. Her får op til 25 nye landsbyklynger støtte til at danne samarbejder. Kampagnen gennemføres i et samarbejde mellem Realdania, DGI og Lokale og Anlægsfonden og løber frem til 2018. Læs mere om kampagnen på www.landsbyklynger.dk.  

Se indslag om landsbyklynge i Sydvestsalling fra december 2016.

02:11

Fem landsbyer i Sydvestsalling går sammen i en klynge der skal udvikling og overlevelse

Luk video

Seks landbyer nord for Viborg er også gået sammen i nyt fællesskab. Indslag fra oktober 2015. 

02:05

Seks landsbyer nord for Viborg er gået sammen i et nyt fællesskab, der skal sikre at de også overlever i fremtiden.

Luk video