Landmandspar går forrest for klimaet

Et landmandspar på Mors går den ekstra mil for dyrenes og miljøets skyld – også selvom det koster dem ekstra.

Vibeke Jørgensen

Det er altid lidt grønnere på den anden side af hækken. Netop den sætning passer i hvert fald, hvis man bor nabo til gården Nørgaard lidt uden for Karby på Mors.

Her bor landsmandsparret Vibeke og Søren Jørgensen, og de har i en årrække forsøgt at gøre gårdens drift en hel del grønnere.

- Vi går op i, at vi ikke bruger flere ressourcer, end det vi er nødt til, og at der også er noget til vores efterkommere, siger Vibeke Jørgensen.

Blandt andet har ægteparret sørget for at overskudsvarmen fra køernes mælk bliver brugt til at opvarme stuehuset og det varme vand, der bliver brugt på gården. Derudover er der skiftet til LED-pærer i staldene, hvilket sparer 20.000 kWh om året. Parret har også skaffet sig en selvkørende fodervogn, så de kan spare en traktor og 26 daglige liter dieselolie.

- Det er selvfølgelig for miljøet skyld, fordi vi har holdningen om, at vi skal passe på det, vi lever i - for det er jo også det, vi lever af, skal man huske, siger Vibeke Jørgensen.

Der er håb forude

Køerne på gården leverer mælk til Arla, som har et mål om at skære deres CO2 aftryk med 30 procent inden 2030. Men selvom parret fra Nørgaard gør alt hvad de kan, så er det ikke nok til at nå i mål.

- Teknologien til at reducere de her klimagasser især methan og lattergas er der ikke endnu. Måske kun til 20 procent eller sådan noget i den størrelsesorden, siger Jørgen Eivind Olesen, der er professor ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet.

Men når der findes landmænd som parret på Mors, så er der håb forude.

- Der skal være en vilje og en opbakning til det, så tror jeg nok, at vi i fællesskab med forskning og praksis kan finde nogle løsninger, der kan bruges, siger Jørgen Eivind Olesen

Selvom Arlas klimamål lige nu ikke er helt inden for rækkevidde, så fortsætter de ufortrødent på Nørgaard.

- Det, at vi gør noget, giver os en glæde. Og det er jo bedre at gøre noget end ikke at gøre noget, og så er vi i det mindste på vej, siger Vibeke Jørgensen.

Arla har også en målsætning om at være helt CO2 neutral i 2050.

2:18
Et landsmandspar på Mors gør driften grønnere. Men det er ikke nok for at nå Arlas egne klimamål.