Landmand mangler 300.000 kroner i landbrugsstøtte

Nina Svanborg fra Bækmarksbro har endnu ikke fået udbetalt den lanbrugsstøtte, hun er berettiget til, og det kan få konsekvenser.

Der er ikke meget, Nina Svanborg kan stille op for at få sine penge.
Der er ikke meget, Nina Svanborg kan stille op for at få sine penge.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Prøv at forestille dig, at du går og venter på 300.000 kroner, som afgør, om du kan betale regningerne til den 1.

Sådan er det lige nu for Nina Svanborg fra Bækmarksbro. Hun lever af at lade køer, heste og får afgræsse på offentlige naturarealer, men det kan hun ikke blive ved med, hvis hun ikke snart får den landbrugsstøtte, der burde følge med arbejdet.

- Vi mangler et sted mellem 300.000 og 350.000 kroner, siger Nina Svanborg.

Hun har indtil videre kigget forgæves efter pengene fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i tre måneder.

Sidste gang kom pengene allerede i december. Nu siger kalenderen marts, og Nina Svanborg har stadig ikke set noget til pengene.

- De penge betyder alt. Om jeg kan blive boende, om jeg har råd til benzin, om jeg kan gå ud og købe mælk og smør, forklarer hun til TV MIDTVEST.

Flere andre står i samme situation

Regningerne hober sig op, og Nina Svanborg er efterhånden ved at miste modet. Den følelse deler hun med mange af de 40 andre medlemmer i Naturplejenet MidtVest, der også går og venter på flere hundrede tusinde kroner fra styrelsen.

- Deres økonomi er simpelthen baseret på den støtte, de får for deres afgræsning ude på naturarealerne, fortæller Helle Kalkrup, sekretær i Naturplejenet MidtVest.

NaturErhvervsstyrelsen skiftede 1. februar navn til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen. Styrelsen har også pr. ordre fra regeringen udflyttet 400 arbejdspladser til provinsen. Ifølge Helle Kalkrup er det den årsag, Naturplejenet MidtVests medlemmer hører, når de spørger i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, om de ikke snart får deres penge.

Styrelsen afviser overfor TV MIDTVEST, at der skulle være forsinkelser af nogen art, og at udbetalingerne falder inden for den normal tidsfrist.

- Vi regner med at alle sager vedrørende plejegræs er udbetalt og færdigbehandlet den 1. juli 2017, siger Kim Holm Boesen, der er chefkonsulent i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

Men det har lange udsigter for Nina Svanborg. Derfor leder hun nu efter noget andet, hun kan leve af.

- Jeg kunne få arbejde på en rugbrødsfabrik på natten så det ud til. Det bliver jeg jo nødt til at takke ja til, siger hun opgivende til TV MIDTVEST.