Landmand: Det er nemt at skabe bedre vilkår for bier

Der er væsentligt færre bier, end der var for 30 år siden. Og det er et problem for miljøet, som Landbrug & Fødevarer nu vil have rettet op på.

Det arbejde, danske bier udfører, har en værdi på op mod 690 millioner kroner, vurderer Landbrug og Fødevarer.

Der er væsentligt færre bier, end der var for 30 år siden. Og det er et problem for miljøet, som Landbrug & Fødevarer nu vil have rettet op på.

De kommer derfor med ti gode råd til, hvordan landmænd kan hjælpe bier. Efter fokus har været rettet på pesticider, melder landmændene sig altså nu ind i kampen med gode råd til, hvordan landmændene kan hjælpe bestanden af bier.

Det er rimeligt simple ting, der skal gøres, for at man får en stor virkning ud af det. Det er værd at gøre en indsats for

Lars Høgh Jensen, landmand, Isenvad

Simple løsninger med stor effekt

Lars Høgh Jensen er næstformand i Herning-Ikast Landboforening, han driver landbrug ved Isenvad, og han er en af de landmand, der allerede har taget et skridt mod at sikre bedre vilkår for bierne på hans jord. Han har blandt andet sået en ny faunastribe på sin mark.

Her er de 10 gode råd fra Landbrug & Fødevarer. Klik på billedet for at gøre det større eller vend din smartphone, hvis du kigger med fra mobilen. Foto: Landbrug & Fødevarer

- Det er rimeligt simple ting, der skal gøres, for at man får en stor virkning ud af det. Det er værd at gøre en indsats for, siger Lars Høgh Jensen.

Det er Landbrug & Fødevarers håb, at der i fremtidens landbrug vil være flere læbælter, der skal fyldes med grene, og gamle halmballer, som skal fungere som bihoteller. 

Læs også Landbrug & Fødevarer med opfordring til landmænd: Pas på bierne

- Det er vigtigt, at vi spørger os selv, om der er noget, vi kan gøre for at give bierne bedre vilkår?, siger formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Strømlinet landbrug er et problem

Dansk landbrug er i dag strømlinet og står mange steder knivskarpt. Og det kan være et problem for bierne, anerkender landbruget.

Derfor er biavler Kaj Frimodt Madsen fra Ikast meget glad for det øgede fokus på problemet.

Efterhånden som landbruget bliver mere intensiveret, så bliver der jo færre muligheder for både vilde bier og for vores egne bier

Kaj Frimodt Madsen, biavler, Ikast

- Efterhånden som landbruget bliver mere intensiveret, så bliver der jo færre muligheder for både vilde bier og for vores egne bier, siger han. 

Bier er millioner værd

Bier er en vigtig del af danske økosystemer, men de vilde bier er i kraftig tilbagegang. For bier og andre såkaldte bestøvende arter er vigtige medproducenter af de korn, frugter og grønt, der senere havner på vores spiseborde. Derfor hjælper Lars Høgh Jensen gerne til, hvor han kan. 

Læs også Mangel på bier: Honningproduktion gik i stå

- Det skulle gerne gavne insekterne og bierne, som vi har behov for til at bestøve alle vores afgrøder i landbruget, lyder det fra landmand Lars Høgh Jensen. 

Det arbejde, danske bier udfører, har en værdi på op mod 690 millioner kroner, vurderer Landbrug og Fødevarer.

02:24 Luk video

Læs også Bierne lider: Det kan du gøre for at hjælpe dem