Landmænd vil ikke betale millioner for at flytte strømkabler

Det er dyrt at flytte højspændingskabler, når de først er gravet ned. Og den udgift vil landmændene ikke betale, når det er Energinets kabler.

Kristian Gade vil ikke betale, hvis han engang skal flytte det kabel, Energinet graver ned på hans jord.
Kristian Gade vil ikke betale, hvis han engang skal flytte det kabel, Energinet graver ned på hans jord.
Foto: Anders Toft Bro, TV MIDTVEST

Når to havvindmølleparker ved Thyborøn og Søndervig skal bygges, skal der trækkes kabler gennem landbrugsjorde til højspændingsstationer i Idomlund og Stovstrup. En udgift, der ligger hos det statsejede Energinet. Men hvis kablet på et tidspunkt skal flyttes på en landmands jord, fordi det af den ene eller anden årsag ligger i vejen, kan Energinet og landmændene ikke blive enige om, hvem der skal betale.

- Det er så yderst sjældent, at det sker - så hvorfor er det lige lodsejeren og ikke hele familien Danmark, der skal tage den udgift? Det dur ikke, siger Kristian Gade, der er landmand i Bøvlingbjerg.

Energinet og landmændene forsøger at lave en kontrakt, men landmænd som Kristian Gade vil ikke skrive under på en frivillig aftale, fordi det indebærer, at landmændene selv skal betale, hvis kablet skal flyttes. Det kaldes at fravige gæsteprincippet.

- Det er ikke noget nyt, at vi ønsker at fravige gæsteprincippet. Det har været praktisk på alle ledningsanlæg tilbage i tiden. Man kan selvfølgelig ikke tage højde for alt muligt, hvis man om 20 år vil bygge én eller anden stald og kan få lov til det, så det er altså en risiko, som lodsejeren må leve med, og det skal selvfølgelig indbygges i erstatningerne. Og det er også det, vi mener, myndighederne gør, forklarer afdelingsleder Ole Daugaard Buhl fra Energinet.

Det koster omkring 20 millioner kroner, hvis strømkablet skal flyttes en kilometer, når det er lagt ned.

1:59