Landmænd: Vi bruger kun den nødvendige mængde pesticider

Grøntsager med rester af sprøjtegift er tredoblet på fem år. Landmænd forsikrer, at de sprøjter forsvarligt.

De danske landmænd gør alt, hvad de kan, for at sprøjte afgrøder effektivt og forsvarligt. Sådan lyder det fra Torben Hansen, der er formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer.

- Der er ingen sundhedsrisiko ved at spise helt almindelige, gode, danske fødevarer

Torben Hansen, Formand for planteproducenterne, LAndbrug & Fødevarer

- Derfor bruger vi kun de absolut nødvendige mængder, udtaler han i en skriftelig kommentar. Han pointerer, at de danske landmænd er blandt de landmænd i Europa, som sprøjter mindst.
    
Reaktionen kommer, efter at en ny rapport fra Fødevarestyrelsen har vist, at der er sket en tredobling af rester af sprøjtegifte på grøntsager de seneste fem år.
    
I rapporten med tal fra 2016 har Fødevarestyrelsen fundet rester fra sprøjtegifte i 27 procent af de danske grøntsager, skriver Politiken. Det er tre gange så meget set i forhold til niveauet i 2011.

- Behovet for at bruge plantebeskyttelsesmidler kan svinge meget fra år til år, men det vigtigste her er, at niveauerne fortsat er meget lave og ligger under grænseværdierne, siger Torben Hansen.
    
- Der er ingen sundhedsrisiko ved at spise helt almindelige, gode, danske fødevarer, slår han fast.

Læs også V om sprøjtegift: Man kan trygt sætte tænderne i danske grøntsager

Flere agurkeproducenter, Politiken har talt med, fortæller, at det fugtige, omskiftelige vejr de seneste år betyder, at man må sprøjte mere mod svampeangreb end før.
    
Brancheorganisationen Dansk Gartneri peger ligeledes på somre med meget nedbør og højere gennemsnitstemperaturer som en del af forklaringen på, at der er fundet flere rester af sprøjtegift.
 
Kræftforsker: Bekymrende stigning

Det er bekymrende, at man ser en stigning i indholdet af kemikalier i fødevarer til mennesker. Det siger Johnni Hansen, der er ph.d. og seniorforsker i kost, gener og miljø hos Kræftens Bekæmpelse.
    
- Vi ved ikke, om stigningen udgør en sundhedsrisiko, fordi man jo kommer fra et lavt niveau og kommer op på et lidt højere niveau. Men bare det, at vi ikke ved, om det udgør en risiko, er jo et problem, siger han.
    
- Alt andet lige går det i en forkert retning, og vi skulle hellere bevæge os i en retning mod mindre koncentrationer.
          
- Vi kender ikke langtidskonsekvenserne af de fleste kemikalier, og nogle af dem er sågar mistænkt for at være kræftfremkaldende, siger Johnni Hansen.
    
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) slår fast, at forbrugerne ikke har grund til at være bekymret ved at købe dansk frugt og grønt.
 
Niveauet af sprøjtegifte i danske grøntsager er stadig det halve af EU-gennemsnittet.
    

/ritzau/