Landmænd tjener ekstra på medicinfri svin

En gård på Mors har siden december 2015 haft særligt fokus på at ungå antibiotika i deres svinebesætning.

Efterspørgslen på svinekød uden antibiotika er stigende, og det fik ifølge Landbrugsavisen sidste år svineavlerne Kisten Dal og Erling Krog fra Mors til at sadle om.

I december 2015 kom deres første kuld ikke-medicinerede grise til verden, og nu er er de klar til slagtning. De antibiotikafri svin giver avlerne en merpris på to kroner pr. kg, men det er ikke uden omkostninger:

- Vi har koblet en ekstra vaccine, lawsonia, på smågrisene. Den brugte vi ikke før, men merprisen kan godt dække det, forklarer Kirsten Dal til Landbrugsavisen.

Dertil kommer et særdeles skarpt fokus på hygiejnen blandt svinene i stalden.

Konceptet med de antibiotikafri grise er udarbejdet i samarbejde med Danish Crown, der i tidligere har afprøvet det med svinebesætninger på Bornholm.

Antibiotika kan ikke undgås helt

Ifølge Landbrugsavisen er det mellem 70 og 75 procent af Kirsten Dal og Erling Krogs svin, der ikke har fået antibiotika. 

Kirsten Dal understreger over for avisen, at de svin, der er har behov for behandling, får det. I de tilfælde bliver øremærket dog klippet af, så der kan skelnes mellem de "almindelige" og de antibiotikafri svin.

Hele Danish Crowns produktion af medicinfri svin bliver eksporteret til USA.