Landmænd taber millioner

Visionære landmænd har udsigt til at tabe millioner af kroner på grund af en ny lov fra fødevareministeriet.

pil.jpg

Regeringen vil gerne have landmændene til at tænke på miljøet og plante miljøvenlige afgrøder. Det har mange landmænd i Midt- og Vestjylland gjort, og der er lige nu plantet over 500 hektar med den miljøvenlige pil. Men det bliver de nu straffet for.

Som landmand skal 14 procent af ens jord være beplantet med afgrøder, der mindsker udledning af kvælstof. En ny lov har godt nok sat pil på listen over den type afgrøder, men det gælder kun pil plantet efter 1/1 2011. Derfor tæller de 500 hektar med pil, der allerede nu er plantet i Midt- og Vestjylland ikke, og landmændene er nødt til at investere og plante andre kvælstofsreducerende afgrøder. Det betyder en stor merudgift og et tab på op imod 20 millioner kroner.

Landboforening raser

Formanden for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen, synes reglerne er absurde, og han fortæller, at flere landmænd ikke kan forstå, hvorfor loven ikke gælder den pil, der allerede er i jorden.

- Det er helt uacceptabelt, og det giver overhovedet ingen mening, at staten straffer de landmænd, der har gjort en indsats for at have pil i jorden allerede nu, siger Søren Christensen.

 

Formanden vil nu arbejde for at loven ændret. Hør han holdning til sagen her: