Landmænd skruer ned for antibiotika men når ikke i mål

Landets svineproducenter har reduceret brug af antibiotika med 13 procent, men når ikke målet på 15 procent.

Landbruget reducerer brugen af antibiotika med 13 procent. Målsætningen var dog 15 procent.
Landbruget reducerer brugen af antibiotika med 13 procent. Målsætningen var dog 15 procent.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

Det er lykkedes landets svineproducenter at begrænse brugen af antibiotika til svin med 13 procent over de seneste fem år. Det viser en opgørelse ifølge Landbrug & Fødevarer.

- Det er en markant reduktion af antibiotikaforbruget, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til DR.

Landbruget når ifølge DR knap i mål i forhold til målet om at reducere brugen af antibiotika med 15 procent.

- Antibiotikaresistens er et problem, og vi skal selvfølgelig nå de mål, som vi har sat os, siger miljø- og fødevareministeren.

Han har dog ikke taget stilling til, om der skal flere tiltag til for at nå målet.

Treårig handlingsplan

I 2015 vedtog et bredt flertal i Folketinget en handlingsplan med et mål om en reduktion på 15 procent inden udgangen af 2018 i forhold til forbruget i 2014. Problemet med brugen af antibiotika er, at det kan skabe resistens hos mennesker og dyr. Man har eksempelvis set en stigning i antallet af mennesker, der smittes med MRSA fra husdyr.

Det er en multiresistent bakterie, som er svær at behandle med gængse former for antibiotika. Hos landbruget mener man, der er god grund til at give kollegerne et klap på skulderen.

- Både landmænd og dyrlæger lægger en stor indsats for at forebygge sygdomme og reducere anvendelsen på en forsvarlig måde, hvor en gris, der rammes af sygdom, selvfølgelig stadig får behandling, siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i videnscentret Seges, der hører under Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelelse.

Greenpeace: Antibiotika erstattet af zink

I organisationen Greenpeace Danmark kvitterer landbrugspolitisk rådgiver Kristian Sloth for, at landmændene er nået et langt stykke ad vejen.

- Det er flot, at man har reduceret med 13 procent. Men vi skal huske, at der stadig bruges over 70.000 kilo antibiotika til danske svin. Lang mere end til mennesker, siger han.

- Derudover er man i endnu højere grad begyndt at bruge zink i stedet for antibiotika. Det har lidt den samme virkning - nemlig at stabilisere grisenes maver.

Problemet er ifølge Kristian Sloth, at zink også kan skabe resistensproblemer og desuden udgør et miljøproblem, fordi det udledes til miljøet via gyllen.

Selv om målet for brugen af antibiotika ikke er nået, er Danmark ifølge DR fortsat det land i EU, der har det laveste forbrug per kilo kød målt blandt lande med en intensiv husdyrproduktion.