Landmænd skal selv bedøve grise inden kastration

15 millioner danske smågrise bliver hvert år kastreret. Men i dag må landmændene ikke selv lokalbedøve dem.

Pattegrise
Foto: Scanpix

For at forbedre dyrevelfærden foreslår miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) nu, at svineproducenterne selv får lov til at lokalbedøve pattegrise, inden de bliver kastreret.

I dag må en landmand selv kastrere grisene, men han må ikke bedøve dem. Det kræver besøg af en dyrlæge.

Esben Lunde lægger derfor op til, at landmændene skal lære at lokalbedøve grisene på et mindre kursus, der både skal indeholde teori og praksis.

- Nu giver vi landmændene mulighed for selv at bedøve grisene, og dermed bliver det lettere for landmændene at forbedre dyrevelfærden, siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

De små hangrise bliver kastreret for at undgå ornelugt- og smag i kødet. Indgrebet foregår med en skalpel eller en tang, og det er - ifølge Dyrenes Beskyttelse - meget smertefuldt.

Direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, hilser derfor ministerens forslag velkomment.

- Kastration er en unødvendig lidelse for over 15 millioner danske grise hvert år, og det skal stoppes. Men indtil det sker, glæder det mig, at man i det mindste sørger for, at grisen lider mindst mulig overlast ved indgrebet. Jeg vil dog opfordre ministeren til at gøre bedøvelse ved kastration obligatorisk for alle landmænd, hvis tiltaget for alvor skal løfte dyrevelfærden for de mange millioner danske grise, siger Britta Riis i en pressemeddelelse.

Den Danske Dyrlægeforening er til gengæld kritisk over for forslaget.

- Risikoen for, at grisen udsættes for meget alvorlig smerte er stor, hvis ikke proceduren udføres af en veterinærfagligt kompetent person, siger foreningens formand Carsten Jensen.