Landmænd savner dialog om ulven

Midt- og vestjyske landmænd oplever stressede kreaturer som følge af ulven og mener ikke, det bliver taget seriøst.

Ulven på billederne her bevæger sig rundt i en lukket indhegning.
Ulven på billederne her bevæger sig rundt i en lukket indhegning.
Foto: Ulvetracking.dk

Miljø- og Fødevareministeriet havde onsdag aften inviteret landmænd til informationsmøde om ulven i det midt- og vestjyske landbrugsland. Det er første gang ministeriet holder sådan et møde for landbruget.

160 landmænd dukkede op, og mange med en bekymring for deres kreaturer. 

- Vi oplever stress ved vores dyr, og det bliver ikke taget seriøst nok. Vi hører om de udfordringer fårefolkene har, og der er mulighed for hegn. Men omkring vores kreaturer og heste, der er vi bare slet ikke i mål, siger Søren Christensen, landmand og formand for Vestjysk Landboforening, og opfordrer ministeriet til at tage fat i de midt- og vestjyske landmænd for at høre om deres erfaringer.

Et medlem af Vildtforvaltningsrådets ulvegruppe er enig i, at der skal kigges på problemerne.

- Det er et seriøst problem, også fordi vi ved for lidt om det. Nu får vi lavet et notat om de erfaringer, de har i udlandet, men uanset hvad så er det noget af det, vi er nødt til at kigge på her hjemme og de erfaringer, vi selv må drage os på det her område. Vi ved for lidt, så det er rart at møde nogen, der har nogle erfaringer. Det må vi prøve at følge op på. For det er et seriøst problem, siger Henrik Bertelsen, der er Landbrug og Fødevarers medlem af ulvegruppen.

1:37
Se tv-indslag om informationsmødet.

Der blev stillet en del spørgsmål ved informationsmødet. Flere ville gerne vide, om det er nødvendigt at have ulven i Danmark.

- Nu har vi klaret os i 200 år uden, og hvis vi kun har 4-5 ulve her, som Naturstyrelsen mener, så synes jeg, det er mange ressourcer, vi bruger på det. Det var nok billigere at købe en billet til dyrehaven og kigge på den der, hvis det er et, man vil, siger Jan Nørregaard Nielsen, der er landmand ved Borbjerg.

Mandag morgen blev et får igen fundet dræbt, og et var så skambidt, at det måtte aflives. Fårene gik bag ulvesikkert hegn på Vind Hede. Det viste sig, at hegnet nogle steder ikke var sat korrekt op, og det er der nu blevet rettet op på.

Storålam, der ejer fårene, afventer nu svar på DNA-prøver, der skal vise, om det igen er ulven, der har været på spil. Der kan gå op til 6 uger, før der kommer svar.