Landmænd efterlyser ophugningsstøtte

De danske svineproducenter har dundrende underskud, nu vil de have ophugningsordninger, som kan reducere produktionen af grise og mælk.

svin.jpg

Ophugningsstøtte er normalt noget der hører fiskeriet til. Men nu vil danske landmænd i krise også have politikerne til at indføre ophugnings-ordninger, der belønner landmænd der tømmer og lukker deres stalde. Det skriver Jyllands-Posten. Forslaget er inspireret af en lignende candisk ophugningsordning.

- Vi har brug for en lignende ordning i EU. Jeg er helt overbevist om, at en del landmænd vil være klar til at gøre brug af ordningen. Den økonomiske situation i erhvervet er forfærdelig efter en lang årrække med underskud, og en ophugningsordning kunne hjælpe nogle ud af erhvervet, siger Henrik Mortensen, der er formand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter til Jyllands-Posten.

Lavere produktion giver højere priser

Forslaget kommer fra danske svine og mælkeproducenter efter en lang periode med ekstremt lave priser. Når produktionen på mælk og svinekød falder, skulle det gerne få prisen til at stige, lyder vurderingen landmændene.

- Det nytter ikke, at politikerne igen håndterer krisen ved at indføre støtte til oplagring af svinekød. Det svinekød skal sælges ud af lagrene på et senere tidspunkt, og dermed trækker man bare pinen i langdrag. Den eneste holdbare løsning er, at man simplehen sænker produktionen ved at indføre en ophugningsordning, som støtter landmænd, der lukker stalde, siger Henrik Mortensen til Jyllands-Posten.

Ifølge avisen medfører de aktuelle lave priser at næsten alle landmænd har underskud, og de danske svineproducenter forventer i gennemsnit at tabe 65 kr. pr. produceret slagtesvin. Den gennemsnitlige svineproducent har haft underskud ni år i træk.