Landdistriktsråd: Småøer lider under regler for strandbeskyttelse

Regler for byggeri ved kysterne kan være en bremseklods for udviklingen på småøerne, mener Landdistriktsråd. Venstres ordfører vil nu se nærmere på lovgivningen.

Udsigten fra Knud Overgaards grund på Venø.
Udsigten fra Knud Overgaards grund på Venø.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Reglerne for strandbeskyttelseslinjen er egentlig til for at beskytte de danske strande og kyster, men ofte ender det med at blive en hæmsko for udvikling på småøerne. Det mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

- Strandbeskyttelseslinjen påvirker øerne rigtig hårdt. Det er jo 300 meter rundt om hele øen. Nogle steder er der faktisk ikke ret meget tilbage på midten af øen, når først man har taget de 300 meter. Det er en ekstra bremser både for erhvervsudvikling og bosætning, og det er vi nødt til at få ændret på, siger formanden.

TV MIDTVEST har besøgt ægteparret Knud og Sanne Overgaard, der ikke kan få dispensation af Kystdirektoratet til at bygge deres drømmehus på limfjordsøen, Venø. Og her er det netop reglerne for strandbeskyttelseslinjen, der står i vejen. Byggeriet vil nemlig overskride linjen 300 meter fra kysten med 10 meter, og det vil Kystdirektoratet ikke tillade.

- Vi fik bare et svar, at "vi har besluttet en administrativ afvisning af jeres sag, fordi I ikke har behov for at overskride linjen." Og det er det, vi forsøger på at fortælle, at vi er nødt til, for at husene kan være der i forhold til hinanden, og for at der kan se ordentligt ud på Venø, fortæller Knud Overgaard.

Men problemet rækker altså, ifølge Steffen Damsgaard, langt ud over Venøs vande.

- At man får nej på den måde, det er dybt frustrerende, og det er en hæmsko. Det bremser udviklingen, siger formand, Steffen Damsgaard, der mener, at der er behov for en yderligere lempelse af loven på området.

Men vil reglerne for at beskytte natur og strand ikke altid ramme nogle enkelte personer uheldigt?

- Der vil jo altid være nogen, der vil ansøge om nogle projekter og bygninger, der ikke kan tillades, også selvom man laver lempelserne. Men lempelserne vil trods alt kunne give mulighed for en vis form for aktivitet 0-300 meter fra kysten, og det er i dag stort set umuligt, forklarer Steffen Damsgaard. 

Den røde ring markerer det område, hvor Knud Overgaard og hustruen ønsker at bygge deres nye hjem.
Den røde ring markerer det område, hvor Knud Overgaard og hustruen ønsker at bygge deres nye hjem.
Foto: Grafik: Daniel Winther-John, TV MIDTVEST

Venstres ordfører for landdistrikterne og øerne, Thomas Danielsen, forstår udmærket ægteparrets frustrationer. Ordføreren kalder det "torskedumt", at huset ikke kan opføres. Sidste år forsøgte Venstre da også at lempe reglerne, så netop et byggeri som Knud og Sanne Overgaards blev tilladt.  

- Der havde vi ønsket at lempe sådan, at den var særlig lempelig på øerne, men med garanti at man kunne bygge,  hvis der var en offentligt befærdet vej mellem stranden og ejendommen. Det er der også i det her tilfælde. Det er der i mange tilfælde. Men vi har desværre ikke kunne få et politisk flertal for det med Socialdemokratiet, forklarer venstremanden. 

Thomas Danielsen vil nu forsøge at samle de relevante parter for at se nærmere på, hvordan lovgivningen påvirker de mindre øer.

3:31
Knud Overgaard kan ikke opføre sit drømmehus på Venø på grund af Strandbeskyttelseslinjen.