Landdistrikter begejstret over millionbeløb til landsbyfornyelse

Der er blevet lyttet til Landdistrikternes Fællesråds opfordring om flere midler til fornyelse i landsbyerne.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, glæder sig over markant flere midler til landsbyfornyelse. Det er det, vi har kæmpet for, siger han.
Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, glæder sig over markant flere midler til landsbyfornyelse. Det er det, vi har kæmpet for, siger han.
Foto: Landdistrikternes Fællesråd

Opdateret den 30. august 2018 klokken 16:17: 

Det har senere vist sig, at der ikke var tale om 332 millioner kroner årligt. Pengene skal i stedet fordeles over perioden på fire år. Læs mere herunder:

 

332 millioner årligt i en firårig periode til forskønnelse af landsbyer.

Sådan var Finansminister Kristian Jensens udmelding onsdag.

Og det vækker stor begejstring hos Landdistrikternes Fællesråd. Sådan skriver Landdistrikternes Fællesråd i en pressemeddelelse. 

Formand for Fællesrådet Steffen Damsgaard modtager regerings landsbyudspil med åbne armen og lettelse.

- Jeg glæder mig meget over, at regeringen vil prioritere 332 mio. kr. årligt til medfinansiering af nedrivning og forskønnelse i landsbyerne. Det er noget, vi har kæmpet for igennem flere år, siger han og fortsætter:

- Antallet af faldefærdige bygninger på landet er steget over en årrække. Det estimeres, at der er over 10.000 nedrivningsparate huse i Danmark. Mange af dem ligger i landsbyerne og på landet. Derfor er det rigtig godt, at der nu afsættes markant flere midler med det formål at forskønne boligmassen og dermed styrke bosætningen i landdistrikterne.

Kom selv med forslaget

Steffen Damsgaard sad med i Udvalget for levedygtige landsbyer, der blev nedsat i 2017.

Udvalget, der blev nedsat som en del af moderniseringen af planloven, aflagde i april en rapport til daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen, hvor de foreslog at man hævede landsbyfornyelsespuljen til minimum 330 millioner kroner årligt i en tiårig periode.

Og det forslag er der nu blevet lyttet til.

- Det koster i gennemsnit ca. 135.000 kr. at rive en bygning ned, hvilket vil sige, at der med den nuværende ordning - med en statslig refusionssats på 60 pct. - kun kan nedrives ca. 700 ejendomme årligt. Med regeringens forslag til finanslov vil man kunne få markant flere faldefærdige bygninger fjernet eller forskønnet, og det er der i den grad behov for, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Regeringen præsenterer i dag det samlede finanslovsforslag.

9:33
Indblik Søndag er i denne uge taget til Mors, for at gøre status på nedrivningen af faldefærdige huse