Landbrugsforening forsvarer selvtægt

Foreningen Bæredygtigt Landbrug hylder en landmand, der bryder reglerne omkring de omstridte randzoner

Mens politikerne forbereder sig på efter ferien at drøfte, hvordan man bedst hjælper både en trængt natur og et trængt landbrug, har en stor landmand startet et frontalangreb på de danske miljøregler.

Asger Møller Madsen fra Brovst er før politianmeldt for at dyrke de ellers dyrkningsfrie randzoner. Nu dyrker han også sine marker efter de tyske gødningsregler, som tillader langt mere gødning end i Danmark af hensyn til det pressede danske vandmiljø.

- Jeg er helt klar over, at det er ulovligt. Men politikerne er så længe om at komme ud af starthullerne, så det kan vi ikke vente på. Så må vi tage slåskampen i retten, siger Asger Møller Madsen.

Tyskerne må bruge 37 procent mere gødning end i Danmark.

- Ifølge beregninger fra Bæredygtigt Landbrug koster det mig på mine 350 hektar med hvede en million kroner årligt. Så selv om der skulle falde bøder af, har jeg for længst tjent de penge hjem på en bedre høst, siger han.

Hylder selvtægt

Direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen, kalder i en mail til bladet Effektivt Landbrug Asger Møller Madsen for "en korsridder" og et "forbillede for alle danske landmænd".

Fødevareminister Mette Gjerskov er oprørt.

- Det er dybt krænkende for alle lovlydige landmænd, når enkelte lader hånt om loven og begår selvtægt. Og det bliver værre endnu, når en landbrugsorganisation opildner andre til at bryde loven, siger hun.

Hun minder om, at de skrappere danske regler skyldes, at Danmark har et langt mere intensivt landbrug og langt flere vandløb og langt længere kystlinje end tyskerne.

Meldingen fra Landbrug & Fødevarer er også klar:

- Vi vil aldrig nogensinde opfordre vores medlemmer til at bryde landets love. Så mister vi enhver form for troværdighed og indflydelse. Hvilken politiker vil tale med nogen, som opfordrer til lovbrud, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer Søren Gade.

/ritzau/