Landbrugsbanker genkender ikke økologiinteressen

Hverken Sydbank eller Jyske Bank kan genkende billedet af, at danske landmænd søger mod omlægning til økologi

19LandbrugStrid.transfer.jpg

Antallet af landmænd, der har ansøgt staten om støtte til at omlægge til økologi eller udvide økologiske bedrifter, er steget voldsomt. Det viser tal fra NaturErhvervsstyrelsen. Men hos to af Danmarks største landbrugsbanker, Jyske Bank og Sydbank, kan man dog slet ikke genkende, at der skulle være en bølge af omlægninger under opsejling. NaturErhvervstyrelsens tal viser, at 1028 landmænd har søgt om støtte i år, hvoraf 513 er fra landmænd, der gerne vil omlægge. Det er en mangedobling i forhold til normalen.

- Jeg blev overrasket, da jeg så tallene. For de er ret voldsomme sammenlignet med den samlede mængde af landbrug, der er. En hurtig opregning hos os viser, at vi har 10-20 landbrugskunder, der er ved at lægge om lige nu. Og vi er da trods alt en halvstor spiller på markedet og har en pæn del af segmentet, siger Michael Haahr Andersen, afdelingsdirektør i Ribe Erhverv hos Jyske Bank, der har ansvaret for landbrugskunder.

Han oplyser, at Jyske Bank har "et par tusinde" kunder registreret som landmænd. Jyske Banks regnskab viser, at banken har udlån for 7,8 milliarder kroner til landbruget. Hos Sydbank siger områdedirektør Arne Jørgensen i en skriftlig kommentar:

- Vi har nogle enkelte henvendelser fra landmænd på omlægning til økologi. Der er ikke tale om, at vi registrerer henvendelser i stort omfang.

Økologerne klarer sig bedst
Med det store pres på svine- og mælkepriser udløst af alt for stort udbud klarer de økologiske landbrug sig bedre end konventionelle lige nu, da de kan hente højere priser. Det får dog ikke bankerne til at presse på, for at deres landbrugskunder lægger om.

- Vi kan fint se, at man får flere penge for en liter økologisk mælk lige for tiden. Men der er også større krav til økologisk produktion. De har også haft perioder, hvor de har haft det svært, fordi de ikke har kunnet tjene de højere omkostninger hjem. Man kan fint være i problemer, selv om man er økologisk landmand. Man skal stadig være dygtig, for det er et håndværk, siger Michael Haahr Andersen.

Begge banker fortæller, at de ikke forholder til, om der bliver omlagt til økologi, men alene til, om det vil forbedre forretningen.

- Vi indgår naturligvis gerne i dialog, når vi får henvendelser om omlægning til økologi. Men vores rolle er at forholde os til finansiering af omlægningen. Valg af driftsform er alene op til landmanden, skriver Sydbanks Arne Jørgensen.

 

/ritzau/