Landbruget vil af med jordskatten

Landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer lancerer bud på en tørkepakke til kriseramte landmænd

Øverst på Landbrug og Fødevarers liste står en afskaffelse af jordskatten.
Øverst på Landbrug og Fødevarers liste står en afskaffelse af jordskatten.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Det har været en ualmindelig lang og tør sommer. Tørken har ramt landbruget hårdt. Nu lancerer Landbrug & Fødevarer organisationen eget bud på en hjælpepakke til de trængte landbrug. Landmændene vil blandt andet gerne slippe for at betale jordskat. 

- I landbruget er vi vant til, at der er gode og dårlige år, men omfanget af den her tørke er så historisk voldsom, at vi har brug for en politisk håndsrækning. Vi beder ikke om en pose penge, men om et opgør med jordskatten, der kan gøre erhvervet mere robust også i fremtiden, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Landbrugets bud på en hjælpepakke kommer efter en ny vurdering af den krise denne sommers tørke har skabt. I sidste uge nåede Landbrug & Fødevarers estimat frem til at tørke koster danske landmænd 6,4 milliarder kroner. 

Efter et møde i sidste uge med miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen, fik landmændene blandt andet forlænget fristen for, hvornår efterafgrøden senest skal i jorden. Men Ellemann og regeringens hjælpepakke var ikke nok.

- Vi har allerede oplevet både forståelse og velvilje fra vores politikere denne sommer. Desværre er tørkens konsekvenser kun blevet værre og værre som månederne gik. Derfor er der et akut behov for likviditet på mange landmænds bundlinje, hvis ikke tørken skal gå fra at være slem til en regulær katastrofe, siger Martin Merrild.

Hårdt ramte husdyrproducenter

Landbrugets videnscenter SEGES skyder på, at 200-300 ud af Danmarks ca. 9.500 heltidsbedrifter vil blive økonomisk uholdbare på længere sigt alene på grund af tørken. Samtidig vil 200-300 robuste landbrug vil blive økonomisk sårbare som følge af tørken, skriver Landbrug & Fødevarer i pressemeddelelsen fredag morgen. 

2:15
Landboforening forsøger nu at hjælpe de nødstedte landmænd med en kornbørs.

- Det er rigtig vigtigt, at vi ikke sender sunde bedrifter i graven. Den danske fødevareklynge er et stort erhverv, og for mange konkurser vil få alvorlige samfundsøkonomiske konsekvenser, siger Martin Merrild.

Det er de danske husdyrproducenter, der er blevet hårdest ramt af tørken. Rigtig mange har ikke fået det ønskede udbytte under høsten og har derfor ikke nok foder til dyrene. Samtidig er det svært at skaffe foder andre steder fra, da tørken på samme måde har haft konsekvenser i det meste af Europa. 

2:30
Se her indslag fra sidste uge, hvor landbruget var itl krisemøde med fødevareministeren. Landbrug & Fødevarer havde torsdag inviteret til krisemøde på grund af tørken, der plager erhvervet.